Neprijatni mirisi i nagomilani kamenac odmah nestaju: Najbolji trik za čišćenje veš mašine
15/09/2024
1 dana
Čišćenje veš mašine nikad nije bilo lakše
Recepti za domaće sladolede moraju ući u vašu knjigu magičnih jela...
Bilo da je u kornetu, na štapiću ili u čaši, sladoled je svima najomiljeniji desert tokom letnjih meseci. Ne mogu da mu odode ni mladi ni stari jer predstavlja idealno letnje osveženje, kao i uživanje za sva čula. Bilo da su mlečni ili voćni, uvaljani u orašaste plodove ili s dodatkom preliva, predstavljaju idealan spoj teksture, ukusa, mirisa i osećaja neverovatnog osveženja, jer ovaj desert najbolje rashlađuje organizam.
Najpopularnija i naomiljenija letnja poslastica može bitti izvrstan međuobrok, hranljiva mlečna užina, a zbog velikog sadržaja kalcijuma odličan je za sve, posebno decu. Nutricionisti se slažu da kalorijska i nutritivna vrednost sladoleda varira od punomasnih visokoenergetskih verzija do onih koje su bogatije belančevinama, vitaminima i mineralima, zavisno od recepta. Ipak, kao i sa svim, ako se pretera, može postati onaj „višak kalorija“ koji stvara nepoželjne dodatne kilograme. Recimo, krem sladoled s karamel prelivom, čokoladom i lešnicima umnogome se razlikuje po broju kalorija u odnosu na smrznuti desert s jogurtom i šumskim voćem.
Da li je sladoled zdrav ili nije, zavisi upravo od njegovog sastava jer kalorijska vrednost može da varira od 125 do vipe od 300 kalorija na 100 grama proizvoda, ali kao i kod svake hrane, zavisi prvenstveno od unete količine. Pojedini sastojci sladoleda, poput mlečnih ili biljnih masti, u kombinaciji sa šećerom, čokoladom i orašastim plodovima mogu biti prava mala energetska bomba.
Zato mora da se vodi računa. Ni za jednu namirnicu koju unosimo ne možemo da tvrdimo da je samostalno odgovorna za porast telesne mase. Sladoled svakako može biti deo uravnotežene prehrane, ali ako je ishrana generalno neumerena i neuravnotežena i ukoliko ne postoji fizička aktivnost, jasno je da će to rezultirati viškom kilograma. Što je prehrambeni proizvod po sastavu jednostavniji, to je on manje kaloričan.
Postoje određeni koraci koje možemo preduzeti kako bismo sami napravili maštovit i ukusan, ali i nutritivno kvalitetan sladoled. Voće, jogurt i začini poput cimeta, đumbira, vanile i nane, sastojci su od kojih se mogu napraviti izvrsni ledeni deserti. Interesantne su i smrznute kombinacije s lavandom, zelenim čajem, čak i morskom solju. Voće samostalno dobro funkciše kao zdrav ledeni međuobrok, pa možete napraviti neku vašu verziju ledene poslastice sa smrznutim zrnima grožđa, ledenim kriškama lubenice iili smrznutog krema od umiksane banane.
Na našu sreću, sladoled su prihvatili i nutricionisti, koji se slažu u tome kako on može biti zdrav međuobrok na našem letnjem jelovniku. Osim što nudi sve što je potrebno za potpuni doživljaj lepote ukusa, on sadrži i niz korisnih nutrijenata. Proizvodi od jaja i mleka sadrže proteine, kalcijum, masnoće i šećere. Voćni sladoledi su bogati šećerima koje organizam brzo apsorbuje, a sadrže i malu količinu vitamina, zbog čega su odličan izvor brze energije nakon teže fizičke aktivnosti. Dok su neki sladoledi, poput onih od kafe ili čokolade, dragocen izvor antioksidansa, odnosno polifenola.
Važno je naglasiti da mikrobiološki rizik koji postoji zbog vrste i osetljivosti namirnica varira, pa se kupovni sladoled zbog toga više preporučuje nego pravljeni, koji se prodaje na kugle, zbog kvalitetnije kontrolisanih sastojaka, kao i načina skladištenja i higijenskih uslova. Ipak, možete uvek napraviti sladoled kod kuće.
Sastojci:
5 žumanaca
200 g tamne čokolade
100 g šećera
500 ml mleka
Priprema:
Čokoladu otopite u šerpi na pari. U zasebnoj činiji uzmutite žumanca i šećer. Tada polako dodajte toplo mleko i nastavite da mešate. Na kraju dodajte istopljenu čokoladu, a šerpu stavite na tihu vatru i mešajte skoro do vrenja. Smesu ostavite da se malo ohladi, a zatim je prelijte u metalnu posudu koju ste držali u zamrzivaču kako bi bila hladna. Ohladite u zamrzivaču. Da biste izbegli stvaranje kristalića leda, svakih pola sata sladoled izvadite, promešajte pa vratite nazad u zamrzivač, taj postupak ponovite tri puta.
Sastojci:
150 g smrznutog bobičastog voća
banana
šaka indijskih oraha (preko noći odstajalih u vodi)
Priprema:
Ovaj sladoled ne sadrži mlečne proizvode, pa je idealan za osobe koje ne podnose laktozu. Bananu usitnite u blenderu i tek tada dodajte indijske orahe i bobičasto voće. Ostavite blender da radi dok smesa ne postane povezana i kremasta. Dobićete osvežavajući ledeni desert.
Neprijatni mirisi i nagomilani kamenac odmah nestaju: Najbolji trik za čišćenje veš mašine
15/09/2024
1 dana
Čišćenje veš mašine nikad nije bilo lakše
Lavlja griva podržava vezu između digestivnog trakta i nervnog sistema
13/09/2024
4 dana
Lavlja griva je rudnik hranljivih materija, čudesna lekovita gljiva
Veš se USMRDI nakon PRANJA, OMEKŠIVAČ NE MIRIŠE! Evo gde grešite
11/09/2024
5 dana
Greške prilikom pranja veša sve domaćice prave
Dizajnerka enterijera otkriva koji broj biljaka u domu je najbolji izbor
10/09/2024
6 dana
Kućni savet koji menja život
Godinu dana od venčanja: Svi čestitaju ćerki Jovana Memedovića (FOTO)
16/09/2024
8h
Ćerka Jovana Memedovića ima razlog za slavlje
Prvo oglašavanje Nike Tošić nakon odluke Duška i Karleuše da se razvedu: Plače mi se (FOTO)
16/09/2024
9h
Nika Tošić se oglasila, spomenula slike
16/09/2024
11h
Brak Jelisavete Orašanin i Miloša Teodosića poslednjih meseci bio je na udaru javnosti
Komentari (0)