Lifestyle

Portugal na trpezi: Dva recepta za koja vam nije potrebno previše kulinarskog umeća!

Usudite se da probate drugačija jela!

Portugal na trpezi: Dva recepta za koja vam nije potrebno previše kulinarskog umeća!

Ova čarobna zemlja neiscrpno je polje za sve istinske ljubitelje hrane. Kuhinja nije komplikovana i zasniva se na svežim namirnicama. Zato smo izabrali dva nacionalna jela za koja vam neće biti potrebno previše kulinarskog umeća. 

Paštel de nata

Za 2 osobe

Priprema: 45 minuta

Sastojci: 

  • 2 kašičice brašna
  • 150 g šećera u prahu
  • 3 žumanca
  • jaje
  • 300 ml mleka
  • komad limunove kore
  • vanlin šećer
  • puter
  • 2 lista smrznutog listantog testa (24x24)

Dva specijaliteta koja iziskuju malo više truda, ali će u njima uživati sva čula

Priprema: 

Zagrejte rernu na 220 stepeni i stavite policu na vrh. Pomešajte brašno i prah šećer u jednoj posudi. Razmutite žumance i jaje u drugoj posudi, pa ostavite sa strane. Zagrejte mleko s limunovom korom. Kada mleko provri, izvadite koru iz mleka. Dodajte brašno i šećer i dobro promešajte dok smesa ne bude glatka pa postepeno sipajte smesu od jaja. Kuvajte na laganoj vatri, stalno mešajući dok se smesa ne stvrdne – otprilike osam minuta, pa dodajte vanilin šećer. Sklonite s vatre. Nožem za picu isecite testo. U kalup za mafine stavite lisnato testo pa viljuškom pritisnite testo u kalup. Neka bude do trećine kalupa. Sipajte kremu do vrha testa i stavite u rernu. Pecite najviše 12 minuta, dok krema ne potamni na krajevima.

Kestenje na trpezi - Ukusna jela kojima nećete odoleti! (RECEPTI)

Photo by: AnnaPustynnikova / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

 

Zapečena riba s krompirom

Za 2 osobe

Priprema: 30 minuta

Sastojci

  • 100 g dimljenog lososa
  • 150 g kisele pavlake
  • 100 g dimljenog kačkavalja
  • aleva paprika
  • 4 krompira
  • muskatni oraščić
  • so, biber

Priprema: 

Za portugalsko jelo s pavlakom i krompirom iz rerne možete koristiti ribu koju želite, s tim što je originalni recept s bakalarom. Skuvajte krompir i oljuštite ga, a potom ga isecite na kocke. Isecite ribu na sitne komade, u načem receptu je dimljeni losos. Pomešajte krompir, ribu i pavlaku u koju ste pre toga dodali malo vode i promešajte dobro. Začinite alevom paprikom, kao i oraščićem i biberom. Pospite rendanim kačkavaljem ili drugim dimljenim tvrdim sirom. Pecite dok jelo ne postane zlatasto u rerni.

Tradicionalna italijanska karbonara: Tajna je u jednom sastojku

Photo by: dulezidar / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

 

Komentari (0)

Loading