Lifestyle

Praznični jelovnik: Ukusne đakonije na božićnoj trpezi (recepti)

Praznični jelovnik - Prepun divnih i ukusnih đakonija koje će obožavati cela porodica...

Praznični jelovnik: Ukusne đakonije na božićnoj trpezi (recepti)

Svim pravoslavnim vernicima koji slave Božić u krugu porodice donosimo kompletan pregled celog prazničnog menija. Uživajte...

Kranjska pogača

Potrebno: Za meru koristimo čašu od kiselog mleka:

1 čaša malog kiselog mleka

1 čaša ulja
3 cela jajeta

Priprema:

Sve umutiti na jednoličnu masu. U to dodati 2 čase brašna, 1 prašak za pecivo, 150 gr sira trapista iseckanog na kockice i 150 gr parizera takođe iseckanog na kockice i soli po želji a možete dodati i seckane crvene ili žute babure. Sve pomešati i sjedini i sipati u dobro podmazan pleh ili kalup. Peći na 200 stepeni, 30-40 minuta.

Smesu za pogaču možete praviti izjedna, a možete je peći i u kalupu za mafine...

Umesto pečenja i mrsnih obroka: Hranljivo voće na trpezi

Oksana_S / iStock / Getty Images Plus via Getty

 

Salata sa pečenim paprikama

Potrebno je: 

6 crvenih pečenih paprika
150 g feta sira
400 g pavlake
200 g majoneza
so, biber po želji

Priprema: Očišćene paprike posoliti i ostaviti da se oslobode viška tečnosti. Paprike ocediti pa ih izrezati na sitne kockice i ome dodati fetu sir, majonez, pavlaku i majonez i sve sjediniti. Posoliti i pobiberiti po želji i opstaviti da "odleži" u frižideru.

Tiramisu Twist - Krema od muskatne bundeve za jaču aromu

Photo by Ponyo Sakana from Pexels

 

Bela čorba

Potrebno je:

200 g teletine, 1 šargarepa, 1 peršun, 1 manja glavica crnog luka, 2 kašike ulja, 1 kašika brašna, 1 dl mleka, 4 kašike kisele pavlake, so, biber, mešavina suvih začina, 1,5 l vode.

Priprema:

Teletinu isecite na sitne kockice. Naspite vode u šerpu, dodajte pripremljeno meso i stavite da voda provri na laganoj vatri. Za to vreme pripremite povrće za belu čorbu: šargarepu i koren peršuna očistite i isecite na kockice, a crni luk oljuštite i isecite ga što sitnije. Dodajte povrće i začine u čorbu nakon što provri. Kad se meso i povrće skuvalo napravite zapršku tako što ćete u manji tiganj staviti ulje da se zagreje, pa dodajte kašiku brašna i kratko ga propržite. Naspite zapršku u čorbu, uz neprestano mešanje da se ne stvore grudvice. Kuvajte čorbu desetak minuta, pa dodajte razmućenu pavlaku u mleku i sitno isečen peršunov list, kratko prokuvajte i po potrebi dodajte malo vode. Teleću belu čorbu poslužite toplu.

Photo by Ponyo Sakana from Pexels

 

Grilovana govedina (Za one koji ne poste) 

Potrebno je:

800 g govedine
kašika putera
srednja glavica crnog luka
prstohvat belog luka u prahu
veza korijandera
50 g ruzmarina
maslinovo ulje
čili papričica
biber
so

Priprema

Govedinu isecite na što tanje filete, premažite solju i biberom i ostavite nakratko da odstoji. Zagrejte ringlu i u tiganj sipajte kašičicu maslinovog ulja, a potom dodajte meso. Odozgo pospite beli luk u prahu i seckani crni luk. Pržite dok meso ne dobije smeđu, gotovo braon boju, dok unutra treba da ostane roze. Kada je gotovo, posolite, pobiberite i dodajte mleveni čili, a sve to ukrasite ruzmarinom.

Photo by Gonzalo Guzman from Pexels

 

Lešnik torta

Potrebno je:

2 kutije piškota 250 gr mlevenih lešnika 1 pakla tj 200 gr putera 7 kom jaja 7 kašika šećera u prahu 3 kesice šlaga i posebno oko 23 kasike šećera. Tih 8 kasika supenih secera obicnog kristal uprziti na zlatnu boju i u to dodati prethodno proprzene i samlevene lešnike

FIL: 7 žumanaca mutiti sa 7 kašika šećera u prahu, a 7 belanaca mutiti sa 7 kašika kristal secera. Takođe, puter umutiti sa 7 kašika kristal secera.

Priprema:

Kada je sve umućeno u žumanca dodati penasto umužen puter i dobro umućena belanca i polako dodavati upržene lesnike. Kada je sve sjedinjeno na dno šerpe ili kalupa (oblik po želji) ređati natopljene piškote (možete ih natapati u mleko, čokoladno mleko, rum, sok bilo kog ukusa), filovati pripremljenim filom, pa opet poređati piškote i fiovati, dok ne potrošite pripremljen materijal. Kada je torta nafilovana ostaviti u frizider najmanje 24 ćasa a zatim premazati sa nalupanim šlagom ili čokoladnom glazurom.

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

 

Komentari (0)

Loading