Lifestyle

Stara dobra Karađorđeva! Pogledajte kako je pripremaju Italijani

Suvišno je tragati za istorijskim podacima o poreklu Cotoletta alla Valdostana jer ovo jelo ima prilično svežu istoriju.

Stara dobra Karađorđeva! Pogledajte kako je pripremaju Italijani

Dolina Aoste iznedrila je autohtonu rasu krava, šunku i svakako Fontina DOP ali ne originalni recept za punjene šnicle na valdostanski način jer takav recept ne postoji. Ono što je jedinstveno u vezi sa ovim jelom jesu namirnice koje se koriste jer su prepoznatljivog ukusa, kao nigde na svetu. A sve to zahvaljujući velikim Alpima tj. klimi i tlu ove regije.

Krenite na gastronomsko putovanje po italijanskim Alpima

Popularni ugostiteljski specijalitet ovog regiona, verovatno austrijskog porekla, može se puniti izuzetnom Saint-Oien šunkom. Ovi kotleti mogu se puniti samo Fontinom, a tokom sezone, za poseban ukus ovog jela može se koristi beli tartuf.

Cotolette d'Aosta

Kuvar Joelle Nederlants

Težina pripreme Srednje
Vreme 40 minuta

SASTOJCI ZA 6 OSOBA
600 g telećih šnicli
200 g Fontina DOP sira
150 g narezane kuvane šunke
140 g putera
2 jaja
hlebne mrvice
so

Istucite šest telećih šnicli i formirajte ih u pravougaoni oblik.
Isecite sir na šest kriški.
Stavite po krišku sira i šnitu šunke na svaku šniclu, pa preklopite tj. zatvorite kao novčanik.
Umočite punjene šnicle prvo u prethodno blago umućena jaja, a zatim u mrvice. Postupak ponovite kako bi se spojevi dobro zatvorili.
Zagrejte polovinu putera u tiganju, na temperaturi umerene jačine dok se ne pojave mehurići. Zatim, ispržite tri kotleta, par minuta svaku stranu.
Bacite iskorišćeni puter. Drugu polovinu putera zagrejte na umerenoj temperaturi, dodajte preostala tri kotleta i pržite ih na prethodno objašnjen način.
Ocedite kotlete od viška masnoće ostavljajući ih položene na papirnom ubrusu. Zatim ih posolite i poslužite dok su vrući.

Izaberite dezert koji će vam prijati posle Cotoletta

Čizkejk sa kakaom i malinama
Šifon kolač sa grejpfrutom

Komentari (0)

Loading