Gastro

Ako vam smeta kiša, imamo rešenje za 1. maj: 4 trika za najhrskavije i najsočnije pečenje iz rerne!

Ako vam smeta kiša, imamo rešenje za 1. maj: 4 trika za najhrskavije i najsočnije pečenje iz rerne!

story

Iako pečenje iz rerne ne daje isti ukus i mirus kao prase iz ražnja, ili nezaobilazni roštilj koji je tradicija za prvomajske praznike, uz određene smernice vaša praznična svinjetina može biti pravo savršenstvo.

Obavezno zagrejte rernu pre nego što stavite pečenje

Na taj način ćete obezbediti veću kontrolu temperature i uštedeti na vremenu pečenja. Iako grejači u rerni daju toplotu njihova površina je mala zbog čega ne može omogućiti ravnomerno zagrevanje komada pečenja.

Tek nakon10 minuta zidovi rerne su zagrejani, te emituju ravnomernu količinu toplote.

Gledajte da vam rerna i pekač budu što čistiji

Obična rerna u različitim delovima ima različitu temepraturu, te u pojedinim delovima varira. Deo kod stakla je hladniji i emituje manju količinu energije, zato je važno da menjate položaj pekača unutar rerne.

Takođe što su rerna i sudovi čistiji, toplota će se ravnomernije raspoređivati, te se smanjuje mogućnost da pečenje “pregori” na pojedinim mestima.

Prelite meso mašću da ubrzate proces pečenja

Sloj masnoće se ponaša kao da je na meso stavljen dodatni poklopac i tako temepratura unutar mesa raste do većih vrednosti koje mogu biti veće i od 100 stepeni Celzijusa.

Vodite računa kako napreduje vaše pečenje

Budući da se vlažnost vazduha svaki dan menja, kao i da svaki komad mesa ima različiti količinu vode pečenje treba stalno pratiti.

Hrskavo svinjsko pečenje

Sastojci:

komad prasetine
30 grama masti
so
pivo

Priprema:

Posolite komade prasetine, utrljajte so sa svih strana i postavite meso tako da kožica bude okrenuta na gore

U pekač sipajte oko 30 ml vode

Komad mesa prelijte sa 30 grama rastopljene masti

Pecite na 250 stepeni Celzijusa u prethodno zagrejanoj rerni

Povremeno, na oko 20 minuta, izvadite pekač i probušite meso viljuškom na nekoliko mesta. Tako ćete sprečiti da kožica pukne zbog pregrevanja i da bi masnoća koja se nalazi ispod kožice izašla i prelila površinu mesa.

Dužina pečenja zavisi od težine komada mesa i računa se 1kg = 1 h pečenja + još 10 minuta kada se otklopi i pusti da se kožica jače zapeče.

Ukoliko je prase starije onda na početku i nekoliko puta tokom pečenja prase prelijte pivom kako bi kožica bila ukusnija.