Gastro

JESENJA ČAROLIJA U TANJIRU: Recepti od BUNDEVE DA POLIŽEŠ PRSTE

JESENJA ČAROLIJA U TANJIRU: Recepti od BUNDEVE DA POLIŽEŠ PRSTE

story

Bundeva, namirnica prijatnog ukusa i velike nutritivne vrednosti, pravi je simbol aktuelne smene godišnjeg doba.

Predstavljamo vam recepte za specijalitete koji će zagrejati vaše nepce i dušu

BUNDEVA SA SPANAĆEM I ORAHOM

Za 2 osobe

PRIPREMA: 35 MINUTA

SASTOJCI:

200 g bundeve

100 g svežeg spanaća

100 g oraha

supena kašika maslinovog ulja

pola kašičice soli

pola kašičice bibera

PRELIV:

kašika maslinovog ulja

kašika soka od limuna

pola kašičice senfa

pola kašičice soli

pola kašičice bibera

PRIPREMA:

Bundevu oljuštite, isecite na kockice i stavite u prethodno nauljen pleh. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pecite 25 minuta. Dok se kockice hlade, operite spanać i sjedinite sve sastojke za dresing. Prelijte preko bundeve, a potom je poslužite sa svežim spanaćem i orasima.

Na narednoj strani pogledajte drugi sjajan recept sa bundevom...

PITA SA BUNDEVOM I MOCARELOM

Za 2 osobe

PRIPREMA: 60 MINUTA

SASTOJCI ZA KORU:

2 šolje pšeničnog bračna

150 g putera

pola kašike soli

1 jaje

3 kašike vode

SASTOJCI ZA NADEV:

6 kašika nezaslađenog putera

kašika sveže mlevene žalfije

2 šolje kaše od bundeve

jaje

kašika soli

glavica crvenog luka

200 g mocarele

2 kašike meda

100 g semena bundeve

PRIPREMA KORE:

U posudi srednje veličine pomešajte brašno i so, a potom i puter isečen na kockice. U zasebnoj činiji umutite jaje s dve kašike hladne vode, dodajte ga brašnu i viljuškom mešajte dok se sve ne sjedini. Dobijeno testo nemojte mesiti, već napravite loptu, pokrite folijom i stavite u frižider da odstoji najmanje 30 minuta pre upotrebe.

PRIPREMA NADEVA:

Rastopite puter u rerni na srednjoj vatri. Kada njegova pena postane smeđa, izvadite ga, pa dodajte mlevenu žalfiju, pire od bundeve, jaje, so i biber i mešajte dok se ne dobije homogena smesa.

ZAVRŠNICA:

Zagrejte rernu na 220 stepeni. Testo razvaljajte u krug tako da mu prečnik bude 12 centimetara i prebacite u pleh obložen papirom za pečenje. Nadev od bundeve rasporedite po sredini. Pospite crvenim lukom isečenim na kriške, pa stavite mocarelu, žalfiju i med. Ivice testa savijte malo ka sredini da nadev ne bi iscurio i pecite 25-30 minuta dok kora ne postane zlatnosmeđa. Kada se pita ohladi, nadevu dodajte semenke bundeve.