Lepota

Kiseline u službi lepote: Protiv lošeg tena, hiperpigmentacije, sivila, akni i bora

Kiseline u službi lepote: Protiv lošeg tena, hiperpigmentacije, sivila, akni i bora

Iako se godinama koriste u profesionalnim tretmanima nege kože u kozmetičkim salonima i ordinacijama dermatologa, i profesionalcima su jedno od osnovnih sredstava u borbi protiv pigmentacija, sivog tena, ljuštenja kože, akni, već neko vreme se mogu naći u kozmetičkim preparatima namenjenim kućnoj upotrebi. Radi se o alfa hidroksi i beta hidroksi kiselinama, AHA i BHA kiselinama, bez kojih mnoge dame ne mogu da zamisle dobar režim nege lica.


Eksfolijacija dermisa

Hidroksilne kiseline u globalu imaju jako eksfolijaciono delovanje, a deluju po vrlo jednostavnom principu – utiču na slabljenje veza između ćelija površinskog sloja kože kako bi odumrle ćelije mogle da otpadnu, praveći mesta za nove. Za razliku od mehaničkog pilinga, koji fizičkim delovanjem „struže“ površinu kože kako bi uklonio mrtve ćelije, hemijski piling bazira se na delovanju ovih kiselina koje će nežno i delotvorno rastopiti sloj koje mrtve ćelije drže na površini dermisa i vrlo će ih jednostavno ukloniti s površine kože.

Pročitajte: Deo tela koji prvi odaje godine - Saveti da što duže zadržite mladalački izgled

Delovanje hidroksilnih kiselina

Alfa hidroksilne kiseline često se nazivaju i voćnim kiselinama, a najpoznatije su glikolna, malična, citrična i mlečna. Najčešću primenu nalaze u tretiranju problema proširenih ili začepljenih pora, rozacee i suve kože sklone ljuštenju. Rastopive su u vodi, zbog čega najbolje deluju na površini kože. Odlične su za dame s normalnom i suvom kožom, kao za i one s oštećenjima od sunca, jer AHA kiseline poboljšavaju prirodne hidratacione faktore u koži i smanjuju znakove oštećenja nastalih zbog preteranog izlaganja suncu.

Zbog njihovog nežnog delovanja, prirodni sebum na površini kože ostaće netaknut, pa će ovaj tip eksfolijacije imati mnogo snažniji učinak na tanku i suvu kožu nego na onu masnu – čije su odumrle ćelije zarobljene ispod sloja sebuma. Beta hidroksilne kiseline pravi su izbor za blistav i ujednačen ten. Za razliku od nežnijih alfa kiselina, one će prodreti u dublje slojeve kože, a činjenica da su rastopive u mastima znači da će lako otopiti sebum i delovati ne samo na površini već i duboko u porama. Iz tog razloga, beta hidroksilne kiseline koriste žene čija je koža masna, sklona nepravilnostima i aknama, ali i proširenim porama i neravninama.

Podela kiselina prema tipu kože

Iako su kiseline podeljene na one koje odgovaraju masnoj i one koje odgovaraju normalnoj i suvoj koži, istina je da će svaka koža imati koristi od AHA i od BHA kiselina. Istovremeno korišćenje moglo bi uzrokovati iritacije, ali naizmenična upotreba može da donese najpotpunije rezultate. U jutarnju negu uključite proizvod koji sadrži AHA kiseline kako biste sredili suve delove kože i rešili se mrtvih ćelija, a veče završite salicilnom kiselinom koja će očistiti ostatke sebuma i šminke iz pora i sprečiti pojavu nepravilnosti na masnijoj T-zoni.

Pročitajte: Besplatno i efektno - Irina Šajk otkrila bjuti trik koji godinama primenjuje

Zrela koža

Dermis je veoma složen organ s brojnim funkcijama, a zdrava i mlada koža sama otpušta odumrle ćelije prirodnim procesom obnove i zamene starih ćelija novim. S vremenom, prvenstveno kao rezultat starenja i preteranog izlaganja UV zracima, proces te obnove znatno se usporava.

Struktura i izgled kože određeni su njenom sposobnošću samoobnavljanja, a starenje usporava taj proces – kod osoba mlađih od 40 godina ćelije se obnavljaju u okviru od mesec dana, dok se posle pedesete taj proces produžava na više od dva meseca.

Nekada se uspori toliko da mrtve ćelije nakupljene na površini kože izazovu brojne probleme s tenom, poput suvoće, proširenih pora, izraženih znakova starenja, neujednačenog tena i ljuštenja kože. Eksfolijacija AHA i BHA kiselinama pomoći će dermisu da se reši starih ćelija i obnovi novim, koje će joj dati sjaj.

Komentari (0)

Loading