Lepota

BORIS OBREŠKI - Trendovi po preporuci stručnjaka

Jedan od najuspešnijih frizera u regionu nakon uspešnog masterklasa koji je držao u Rimu otkriva kako da tretirate svoju kosu na najbolji način, da pratite aktuelne novitete u hair industriji, ali u isto vreme ostanete originalni i jedinstveni, kao i na koji način da vi nosite svoju frizuru a ne ona vas

BORIS OBREŠKI  - Trendovi po preporuci stručnjaka

Promo

Raspored Borisa Obreškog je sličan rasporedu kakav imaju rok bendovi na svetskoj turneji. Dve nedelje pre no što smo se videli u njegovom frizerskom salonu, držao je masterklas u Rimu, prethodno je bio u Tirani, sutradan je leteo za Majami, a u junu će biti u Kijevu. Sva njegova gostovanja širom sveta organizuje italijanska kompanija “Emmediciotto”, čiji je on prvi master kolorista. Ovaj cenjeni brend proizvoda za kosu posluje u osamdeset zemalja, a upravo je Boris taj koji njihovim najboljim frizerima objašnjava kako da “Emmediciotto” bojama za kosu prave čaroliju. U Rimu ga je slušalo 150 kolega, a prvi put je svoje umeće pokazao na kosi devojaka koje je poveo iz Beograda. Susret s njim smo iskoristili da saznamo ono što većina žena želi da zna, a to je – koje su frizure u trendu?

 

– U suštini, jedino je važno otkriti ono što vama najbolje stoji i s kojom se bojom ili frizurom vi najbolje osećate. Već dugo se traži ogovor na pitanje kako dobiti savršen balejaž. Više se ne nosi jedna boja, već postoji “igra nijansi”, koja daje svežinu. To čak i na tamnoj kosi može da deluje veoma atraktivno. Sada se radi nijansiranje koje ne dodiruje koren kose, što automatski znači da “izrastak” nije “hair greh”. Na prirodnoj ili već bojenoj kosi kreiramo senke, unosimo “sunčevu svetlost”, stvaramo utisak poput onoga kada se devojka vrati s letovanja, pa je pitate da li su za nijanse u njenoj kosi zaslužni sunce i more ili frizer. To se sigurno može smatrati trendom za proleće-leto. Kad pričamo o prirodnom nijansama, neretko čujemo da je to lako, a zapravo je mnogo teže postići. Senke o kojima govorim treba da budu na nivou prirodnih tonova, a boje za kosu mogu da daju intenzitet koji sada ne želimo.

Promo

 

– Naravno, plava kosa je tokom leta uvek aktuelna, a znamo da postoje razni nivoi plave – prirodnija, atraktivnija, hladnija, toplija, led-plava, boja vanile... Duga kosa je vrlo prisutna, kao i “messy hair” ili bar da postoji neki neobavezni talas. I za frizuru je, kao i za boju, važno da izgleda što prirodnije. “Peglanje” je odavno prestalo da bude moderno, što se ne bi reklo po našim ulicama, jer mi teško prihvatamo promene. U svetu su klijentkinje mnogo spremnije da prihvate sugestiju stručnjaka kog su odabrale.

 

– Slikanje rukom je jedna od popularnijih tehnika nijansiranja. Možete da, samo, rukom iscrtate pramenove po kosi, a kasnije je tonirate. Više nije aktuelno namazati pramenove bojom ili ih “izvući kroz onu gumenu kapu”. Postoji čak tehnika koja podrazumeva pravljenje pramenova fenom. Danas imamo više od dvadeset tehnika nijansiranja, a sve akcenat stavljaju na to da kosa bude što zdravija i da izgleda maksimalno prirodno.

Nijansiranje se radi na šest do osam meseci, a toniranje jednom mesečno. Kada se govori o toniranju, misli se na ono što se nekada zvalo preliv, a reč je o osvežavanju nijanse. Toneri mogu da vam posvetle kosu za ton ili dva, takođe i da potamne. Kada se posle nekog vremena kosa ispere ili od sunca promeni boju, tonerom joj se vrati sjaj. Naravno, kada je kosa seda, onda mora boja.

Promo

 

– “Long bob” je uvek aktuelan a nijansiranje, makar u samo jednom tonu, ili kontrast na određenim pramenovima, mogu da promene izgled cele frizure. Ukoliko četiri devojke ošišate na isti bob, pa im uradite različito nijansiranje, svaka će izgledati drugačije.

 

– Već duže se u frizerskom svetu pominje konturisanje, a sada je “face conturing” vrlo prisutan. Kosa oko očiju se posvetljuje, a ako žena ima šiške ili duže šiške, ide se na to da one budu svetlije od ostatka kose. U toj varijanti se ide na što manje nijansiranja, a ipak se dobije lepa, ozbiljna promena koja dugo traje i ne iziskuje održavanje svakog meseca. Ovaj vid senčenja čak lepše izgleda posle mesec dana.

 

– Ni moderno nijansiranje se ne radi bez blanša, ali su nove tehnologije dovele do toga da će vam on više zaštititi kosu nego plava, agresivna boja. Za efekat koji postiže blanš sa tri ili šest posto hidrogena morate da koristite boju sa 12 odsto hidrogena, a upravo hidrogen isušuje kosu. Jedino je bitno znati kako tehnički možemo nešto da postignemo.

 

– “Wet balejaž” – ja sam osmislio ovu tehniku, a radi se tako što na mokroj kosi prirodne boje ili bojene u jednu boju, blanšom “iscrtamo” samo pojedine pramenove. Time se dobije samo ta fina senka, ta sunčeva svetlost. Nema oštećenja jer ne samo da je hidrogen niskoprocentni već se još više razblaži zato što je kosa mokra.

 

Hrabro i bez kompromisa

Mnogi bi izbegli, ali ja sam odlučio da u junu idem u Kijev. Domaćini smatraju da će veliki masterklas ukrajinskim kolegama mnogo značiti kako u smislu noviteta koje ću im predstaviti, tako i kao podstrek. Ako su oni spremni da ga organizuju, ja sam spreman da idem.

 

 

Komentari (0)

Loading