Lepota

Beauty insider: Njeno veličanstvo maska

Beauty insider: Njeno veličanstvo maska

Koži je uvek potrebna dodatna nega, a preparati koji najviše hrane dermis spadaju među najstarije rituale negovanja lica. Nudimo vam savete kako da izaberete što efikasnije maske koje će odgovarati vašim potrebama, ali i vremenskim uslovima

Hiperprodukcija u beauty industriji ogleda se i u tržištu preparata za negu. Maska za kožu priznata je kao jedno od omiljenih sredstava za ulepšavanje pa ne čudi što su se u nekoliko poslednjih godina pojavile brojne nove generacije ovih preparata. Revitalizujuće, hranljive, maske za čišćenje lica, razlikuju se i po načinu na koji se nanose pa na tržištu postoje “peel-off, sheet”, termalne, “bubble” maske...

Dermis može da se menja iz sezone u sezonu, te postoje njegove različite potrebe koje zavise od godišnjeg doba – tokom letnjih meseci koža obično bude masnija, dok zimi može da postane suva zbog centralnog grejanja, jakog vetra i hladnoće.

Maske imaju širok spektar delovanja, korisne su za hidrataciju, uklanjanje nečistoća, smirivanje i toniranje lica. Obično se nanose nakon temeljnog čišćenja lica, ostave se da deluju 10 do 20 minuta, a potom isperemo i nanosimo hidratantnu kremu.

Peel-off

Dame s osetljivom kožom trebalo bi da je izbegavaju jer u većini slučajeva one odgovaraju masnoj i mešovitoj koži kojoj treba dubinska nega. Obično je kremasta da bi stajanjem na koži postala gumene strukture, pa se na kraju osuši, a nakon toga se povuče s lica. Iz pora se "ljuštenjem" izvlače nakupljene nečistoće koje obični preparati za čišćenje lica ne mogu da izvuku.

Termalna maska

Ova maska idealna je za zrelu kožu jer se u dodiru s prethodno ovlaženim licem postepeno zagreva i greje površinu dermisa. Rezultat je pročišćena a samim tim i osvežena koža. Odlična je za sve tipove, osim osetljive kože sklone aknama, jer otvara pore i podstiče cirkulaciju, što vrlo lako može da iziritira osetljivu kožu.

Sheet maska

Zvezda danjašnje beauty scene, kod nas se pojavila pre nekoliko godina, ali je u svetu odavno broj jedan. To je krpa od papira ili pamuka natopljena u hidratantni serum s prorezima za oči, usta i nos. Važno je pripremiti dermis pre samog nanošenja. Obavezna je eksfolijacija, posle čega sledi nanošenje tonika, a posle toga ide maska. Treba da stoji 20 minuta, ali se lice potom ne umiva već se ostatak seruma tapka kako bi se upio. Nanošenje uobičajene kreme za lice "zaključaće" sve aktivne sastojke iz maske u porama.

Bubble maska

Najnoviji svetski trend predstavlja penušava maska. U reakciji s kiseonikom stvara mehuriće, pa na licu počne da peni. Mehurići izvlače nečistoću i višak masnoće iz pora dok hranljivi sastojci iz maske dubinski prodiru u dermis i daju čistu i negovanu kožu. Idealna je za masnu kožu koja se bori s viškom sebuma.

Lekovita glina

Glina je poznata po tome što izvlači suvišnu masnoću iz dermisa, ali i toksine. Zelena glina najčešće je namenjena masnoj koži jer uklanja višak masnoće, ima protivupalno dejstvo i podmlađuje kožu jer podstiče sintezu kolagena i elastina. Bela glina ima neutralan pH i antiseptička svojstva pa je idealna za negu suve i osetljive kože. Crna glina uklanja mrtve ćelije kože, podstiče cirkulaciju, a najbolje je sredstvo za ujednačavanje tena. Ružičasta glina poboljšava elastičnost kože, a može da se koristi i za tretiranje tamnih podočnjaka i natečenih kesa ispod očiju. Crvena glina izvlači nečistoće iz kože, a žuta pomaže u lečenju kožnih bolesti.