Lepota

Izgledajte kao top model: Namirnice od kojih će vam koža biti blistava i zdrava!

Izgledajte kao top model: Namirnice od kojih će vam koža biti blistava i zdrava!

Koža je naš najveći organ i zato joj moramo posvetiti veliku pažnju ako želimo da izgleda dobro. Postoje namirnice koje mogu da je neguju iznutra

Baš u ovo doba godine, koža lica i tela počne više da se peruta, nokti nam pucaju i kosa se krza. Često je uzrok ovih pojava nedostatak vitamina i minerala u ishrani. Nebalansirana ishrana može uticati i na naš izgled. Zato ćemo se pozabaviti savetima o ishrani kože iznutra – vitaminima i mineralima koji ten mogu da učine blistavim. Abeceda hranljivih sastojaka koje mogu da podmlade dermis učiniće da vaša briga o njihovom redovnom unosu postane deo vaše svakodnevne bjuti rutine. Stanje kože je odraz procesa koji se događaju u organizmu i manifestacija su nutritivne (ne)ravnoteže unutar organizma. Pažljivo sastavljen jelovnik najbolji je saveznik u postizanju zdravog izgleda. Kako to nije uvek moguće, tu je „nutrikozmetika“ koja je jedna od najbrže rastućih grana svetske bjuti industrije i njen osnovni cilj je borba protiv starenja kože.

Vitamini koji čine temelj zdrave i lepe kože su vitamini A, C i E, kao i vitamini B-kompleksa. Od minerala tu su selen, cink i bakar.

Ove namirnice mogu da spreče nastanak oštećenja na koži 

Osim toga, pomažu i obnovu već oštećenog tkiva. Smanjuju delovanje slobodnih radikala koji uzrokuju štetu na tkivima – kolagenu i elastinu, bitnim za strukturu dermisa. Utvrđeno je da oni antioksidativnom aktivnošću štite DNK od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima.

Vitamin C zaslužan je za stvaranje i održavanje kolagena u koži, smanjuje postojeće i sprečava nastanak novih bora, a doprinosi i čvrstini kože. Najbolji izvor ovog vitamina su citrusi, crvena i žuta paprika, kivi, brokoli i zeleno lisnato povrće.

Vitamin E uklanja ožiljke i bore, podstiče proizvodnju kolagena i stvaranje i jačanje kolagenskih veza. One su zaslužne za elastičnost kože i njenu fleksibilnost i otpornost na spoljašnje uticaje, pa tako sprečava nastanak bora.

Beauty reporter: Nega osetljive kože lica

Vitamin A

Deluje na mlade ćelije u dubljim slojevima kože tako da one sazrevaju i zamenjuju odumrle ćelije. Ako ga nema dovoljno, koža postaje suva i lako se ljušti. Ovaj vitamin smanjuje upalne procese pa je odličan u borbi protiv akni i bubuljica. Pazite da ne unesete prevelike količine beta karotena, kojim obiluju slatki krompir, šargarepa i lisnato povrće. Bitno je pomenuti derivat vitamina A – retinol, kao spoljašnji način dodavanja vitamina za lice. Da bi vaša koža zadržala vlažnost i elastičnost, kreme s retinolom su pravi izbor za negu.

Beauty insider: Njeno veličanstvo maska

Vitamini B-kompleksa

Ključni su za mladolikost kože, zato je nemoguće izdvojiti jedan B-vitamin kao važniji od ostalih. Vitamin B2 štiti kožu od pucanja. Vitamin B3, odnosno nijacinamid, pomaže kod suve i upaljene kože, smanjuje proširene pore i ujednačuje ten, zateže kožu i izglađuje sitne bore. Vitamin B5 vlaži i pomaže u borbi protiv problematične kože, a biotin sprečava sitno perutanje dermisa. Namirnice bogate vitaminom B su integralne žitarice, mahunarke, orašasto voće i meso.

Hit tretmani za podmlađivanje koji brzo daju vidljive rezultate

Selen, cink i bakar

Adekvatan unos cinka pomaže postizanju čistog lica, posebno ako neko ima problema s aknama. Mnoga istraživanja pokazala su da je selen bitno oružje u prevenciji karcinoma kože. Bakar u saradnji s vitaminom C i mineralom cinkom pomaže u izgradnji elastina, važne strukturne komponente kože.