Lepota

Koristite retinol? Zabranjeno vam je direktno izlaganje suncu!

Koristite retinol? Zabranjeno vam je direktno izlaganje suncu!

Retinol - jedan od omiljenih antiejdžing sastojaka u kremama smanjuje sitne bore, pomaže u ujednačavanju tena, a dobar učinak ima i na akne, proširene pore i problematičnu kožu. Podstiče proizvodnju kolagena pa nije ni čudo što je postao jedan od najboljih beauty saveznika

Retinol je najčistiji oblik vitamina A i njegov antioksidacioni derivat. Šta od retinoida odabrati, zavisi od stanja i potreba kože. U grupu retinoida spadaju svi derivati vitamina A u službi nege dermisa. Retinolna kiselina najagresivniji je oblik i uglavnom se nabavlja na recept kod slučajeva kada se radi o koži sklonoj aknama, retinil-palmitat je najblaži oblik i to je kombinacija retinola i palmitinske kiseline, dok je retinol blaži oblik retinolne kiseline i vrlo čest antiejdžing sastojak, pa se s tom vrstom retinola najčešće i susrećemo.

NE PROPUSTITE:
Penelope Kruz otkriva tajni recept za lepotu i vrlo je jednostavan!

Delovanje na kožu

Retinol se danas upotrebljava u mnoge svrhe – od tretiranja akni do ublažavanja najrazličitijih znakova starenja. Veoma je važna uloga retinola u prevenciji starenja dermisa, ali i u lečenju bubuljica, hiperpigmentacija ili melazme. Delovanjem vitamina A na kožu dolazi do pojačane sinteze kolagena. Može biti namenjen mlađoj ili zrelijoj, odnosno suvoj ili masnijoj koži, sve zavisi od formule.

NE PROPUSTITE:
Vratite sjaj nakon izolacije: Savršene maske za lice od voća i povrća!

Ćelije kože apsorbuju retinol i pretvaraju ga u retinolnu kiselinu, ali zanimljivo je da uzimaju samo onu količinu retinola koju mogu da iskoristite. Takođe, kreme s retinolom preporučuju se i kod kože koja ima lošu teksturu, jer ovaj sastojak pomaže da se umanje proširene pore.

NE PROPUSTITE:
Beauty insider: Njeno veličanstvo maska

Različita koncentracija

Dermatolozi širom sveta za masnu ili oštećenu kožu preporučuju proizvode s većim procentom retinola, dok onima s osetljivijom kože savetuju da koriste slabiju koncentraciju u kombinaciji s hidratantnom kremom. Takođe, proizvodi s nižom koncentracijom mogu da se koriste za negu kože oko očiju. Takođe, doktori uvek savetuju da se pomno prati reakcija kože na ovaj sastojak. Ako je proizvod preterano agresivan, odaberite neki primereniji svom tipu dermisa. Za postizanje maksimalnog delovanja važna je dobra koncentracija ali i način nanošenja.

NE PROPUSTITE:
Kako se neguje diva: Lepa Brena iz izolacije izašla kao holivudska zvezda (foto)

Način nanošenja

Ako vam retinol jako isušuje kožu, nanosite ga jednom nedeljno, a kad se na to naviknete, koristite ga svaki drugi ili treći dan. Ne bi trebalo da pređete preporučenu količinu, a to je veličina graška. Nakon korišćenja koža može da postane suva i nadražena, ali u kozmetičkoj industriji je to normalno. Postoje jači oblici vitamina A, odnosno retinola, i oni se izdaju na recept. Delotvorniji su nego kozmetički proizvodi, ali u isto vreme imaju veći rizik od stvaranja iritacije. Vašoj koži biće potrebno neko vreme da se navikne na ovaj moćni sastojak, a nekim ljudima, recimo, iritacija od retinola nikada ne prestaje i ne mogu da ga upotrebljavaju.

NE PROPUSTITE:
Beauty trikovi Šarliz Teron zbog kojih je uvek prva na listi najlepših žena!

Sunce i retinol – nikako zajedno

Kada se koristi bilo kakva vrsta retinoida, zabranjeno je direktno izlaganje suncu. Ne samo da je koža tretirana retinoidom izrazito osetljiva na UV zrake nego može brzo i lako da izgori, a osim toga, proizvod gubi na delotvornosti na suncu.

Komentari (0)

Loading