Lepota

Trendovi u manikiru i pedikiru koji će vas osvojiti na prvu!

Trendovi u manikiru i pedikiru koji će vas osvojiti na prvu!

Manikir je pripadnicama lepšeg pola važan tokom cele godine, a pedikir posebno leti kada stopala dolaze do izražaja. Sve o novinama iz ovih oblasti kozmetologije otkriva nam naša stručna saradnica Marina Radovanović.

Veoma je važno skidati zadebljanja na stopalima jer u suprotnom može doći do pucanja suve kože i pravljenja bolnih ragada

Trendovi u manikiru i pedikiru menjaju se gotovo svake sezone, ali činjenica je da su uredni i zdravi nokti najprivlačniji. Dugo je trend među pripadnicama lepšeg pola da se, umesto običnog laka, odlučuju za trajni ili gelove. O razlikama među njima, kao i o nedoumicama o održavanju kože na stopalima, razgovarali smo sa “nail artistom” i manikirom Marinom Radovanović, koja na “instagramu” ima profil "mandarina gellak" i veliki je zaljubljenik u ovu granu kozmetologije, a radi kao viši radiološki tehničar na Institutu za onkologiju i radiologiju Srbije.

NE PROPUSTITE: Novi manikir trend koji je oduševio sve svetske blogerke (foto)

– Ako govorimo o razlikama između trajnog laka, odnosno gel-laka i gela, osnovna je u materijalima. Gel je čvršći, skida se isključivo turpijanjem i pogodniji je za duže nokte. Njime se mogu izlivati duže forme nokta i obično ga rade žene koje imaju tanje i lomljive nokte. Što se gel-laka tiče, on je "soak off" – možete ga skinuti acetonom, mada se preporučuje uvek i turpijanje jer svi skidači generalno isušuju nokte i zanoktice. Danas imamo i "rubber" baze koje mogu da se koriste i u tehnici običnog gel-laka, ako se mažu u tanjem sloju, za građenje kraćih formi nokta, ravnanje nokatne ploče i za njegovo jačanje. Tehnika gel-laka zbog svih tih novih materijala postaje sve popularnija – kaže Marina, napominjujući da je termin "aparatni manikir" sve češći u salonskoj ponudi usluga:

– Razlika između aparatnog i klasičnog manikira pre svega je u tehnici. Klasičan manikir radi se pogurivanjem i sečenjem zanoktica dok se kod aparatnog, kutikula obrađuje takozvanim frezama i rez je mnogo precizniji. Kada se nokat obradi frezama, moguće je boju "podvući" pod kutikulu. Samim tim nokti izgledaju urednije i duže jer se "izrastak" vidi tek nakon desetak dana.

NE PROPUSTITE: Pedikir za sve one koji imaju samo pet minuta vremena

Trendovi u manikiru i pedikiru - Skidati zanoktice ili ne?

Zanoktice su suvi deo kože koji treba uklanjati. Ukoliko se to ne uradi, nokti mogu da izgledaju neuredno. Manikir tome i služi – da se ukloni samo suvi deo kože, dok zdrav deo ostaje da čuva nokat. Naravno, sa zanokticama treba biti vrlo oprezan, ne treba ih grickati ni čupati jer može doći do raznih komplikacija, kao i do eventualnih infekcija.

Budite nežni prema stopalima

Prema stopalima posebno treba da budemo nežni, jer najveći deo dana provodimo na njima. Kada je u pitanju aparatni pedikir, razlika između njega i onog klasičnog jeste u tome što se skraćuje vreme trajanja tretmana, nema žileta, skalpela, turpija... Koža je neuporedivo bolje obrađena s aparatnim pedikirom i ne postoji rizik od povrede. Zadebljanja na petama obavezno se moraju skidati, i to ne samo iz estetskih razloga.

– Veoma je važno skidati zadebljanja na stopalima jer u suprotnom može doći do pucanja suve kože i pravljenja bolnih ragada. Redovno odlaženje na pedikir tretman, kao i svakodnevna nega u kućnim uslovima, izuzetno je važna cele godine, a u fokus dolazi tokom letnjih meseci. Za negu kod kuće preporučila bih kreme na bazi uree, ukoliko imate suvu kožu stopala ili svakodnevno mazanje tabana bilo kojim masnijim mlekom za telo. Važno je i da sečete pravilno nokte. Secite nokte ravno i izbegavajte zasecanje blizu koži ili drastično zaokružujući uglove noktiju, što može uzrokovati upaljene, bolne i urasle nokte na nogama. Pogrešno sečenje noktiju može da poremeti njihov rast, a time dolazi do urastanja noktiju.

NE PROPUSTITE: Odličan trik sa sodom bikarbonom koji će vam pomoći da imate lepa i negovana stopala

Trendovi u manikiru i pedikiru - Domaći piling za stopala

 Napravite sami kod kuće piling, u kome je soda bikarbona najvažniji sastojak. Pomešajte je s kokosovim uljem i žutim šećerom – ovaj piling pruža hidrataciju koži stopala, nakon čega tabani postaju nežni, meki i bez vidljivog traga hrapavosti.

Boje u trendu

Ove godine su pravi hit kamuflažne boje, a s lepim vremenom u prvi plan dolaze i sve pastelne boje, koje su apsolutni broj jedan tokom leta. No, i dalje su na tronu neizostavne “nude”, klasična crvena i crna, koje nikada ne izlaze iz mode. Boje koje su omiljene ove sezone su “millenial pink” nijansa, prigušena lavanda, citrusne nijanse, zemljani tonovi, mlečnobela, kreč-bela, kao i sve nijanse plave i zelene.

Trendovi u manikiru i pedikiru - Oporavite nokte kod kuće

Da biste ojačali nokte, izmasirajte ih smesom od tri kašike maslinovog ulja i 15 kapi limunovog soka, biće dovoljno da ih premazujete svaki drugi dan. U nezi noktiju pomoći će vam i pčelinji vosak. Rastopite ga, pa pre spavanja umočite prste i ostavite preko noći. Ujutro skinite vosak i namažite nokte hidratantnom kremom.

Komentari (0)

Loading