Lepota

Koliko ste hrabri da svetu pokažete svoje pravo "ja"?

Kostka Bojana - osnivač novog pravca u Nail Design-u, EXTREME NAIL FORMS

Koliko ste hrabri da svetu pokažete svoje pravo "ja"?
Koliko ste hrabri da svetu pokažete svoje pravo "ja"? Da bismo odgovorili na ovo pitanje, odlučili smo da zavirimo u svet ekstrema, tačnije, u svet "Ekstremnih Formi noktiju" .
 
Razlog tome je što je njihov osnivač, u svetu poznata kao umetnica, dizajnerka, mentor i edukator, naša  Bojana Kostka. 
 
Rođena u Kruševcu, gde je  u decembru 1999. godine započela svoju karijeru kada je otvorila kozmeticki salon "Harizma" i to usred bombardovanja, embarga, restrikcija struje, nestašice hrane...
 
Ovaj težak period i embargo ostavili su nesagledive negativbe posledice po srpsku ekonomiju, privredu i društvo u celini. I upravo ovakva situacija je direktno uticala na početak Bojanine uspešne karijere.
 
Okolnosti u kojima nije mogla da nabavi ni osnovna sredstva za rad, podstakle su Bojaninu kreativnost i naterale je da improvizuje u svom radu. Mnogi su se pitali da li je to hrabrost ili ludost..
 
- Svakako se u početku činilo kao ludost ali valjda je sve stvar percepcije -  ističe Bojana. 
 
 Gledano iz ove perspektive, Bojanina hrabrost je zaslužna, kako za ovaj težak početak karijere,tako i za mnoge uspehe koji su usledili.
 
Ubrzo postaje prepoznatljiva po svojim improvizacijama i kreativnosti. Njeni dizajni bili su potpuno drugačiji od svega što je tada postojala u ovoj vrsti umetnosti. Karakteristični po svojim geometrijskim oblicima, ručno izrađenim detaljima i nakitom od plemenitog metala, kao i dužini koja ne retko prelazi 30 santimetara, jasno je zašto su ovi nokti privukli svetsku pažnju i postali nova epoha u ''Nail Design-u", poznata kao EXTREME FORMS.
 
Danas je Bojana autor 16 ekstremnih formi, patentiranih od strane European Union Intellectual Property Office, ali koliko se zaista hrabrosti krije iza ove priče?
 
- Prve reakcije javnosti bile su jako burne, ali nažalost, negativne. Ljudi su se pitali čemu takvi nokti služe, zapanjeni dužinom i vrhom nokta koji podseca na iglu. Bilo je i prostih komentara,cak i uvredljivih. Neki su me nazivali i vesticom, zbog gotskih simbola na mojim dizajnima kao i loga u obliku lobanje - kaže Bojana.
 
S druge strane,čak i ako su motivi njenih dizajna bili čudni, a nokti ekstremno oštri i dugi, preovladale su Bojanine tehničke sposobnosti u izradi tih čudnih oblika i složenih detalja, što je privuklo avangardnu publiku širom sveta kao i mnoge časopise koji su o njoj kasnije pisali. 

Bojanini radovi su krasili naslovne strane mnogih svetskih časopisa

MORNINGSTAR - EXTREME NAIL FORM -autor Kostka Bojana

MORNINGSTAR - EXTREME NAIL FORM -autor Kostka Bojana

 

Ubrzo, Bojana počinje da putuje širom sveta,  kako bi obučila buduće generacije umetnika tehnici poznatoj pod nazivom "Extreme Forms". U periodu od 2009 do 2020. godine, Bojana je putovala po celom svetu kao Svetski Master Edukator i obučila više od 80% dizajnera širom sveta.
 
Bojanin rad postao je predmet interesovanja organizatora raznih internacionalnih takmičenja. Na početku su je pozivali kao takmičarku, gde je osvojila preko 50 prvih mesta. Godine 2010. postaje međunarodni sudija i počinje da sudi na mnogim takmičenjima, uključujući i  takmičenje za svetskog prvaka, 2015. godine u Austriji.
 
Godine 2012. dobija poziv od Zagrebačkog velesajma da osmisli i organizuje svoje prvo, međunarodno takmičenje u Nail Design-u.
 
Nekada su je nazivali vešticom,sada njenu umetnost nazivaju magijom, zahvaljujući preciznosti i složenosti u njenom radu.
 
Kako je rasla popularnost Ekstremnih Formi širom sveta, tako je rasla potražnja za materijalima odgovarajućih performansi za izradu istih. Ubrzo veliki svetski brendovi koji u svom asortimanu imaju gelove za izgradnju noktiju, počinju da angažuju Bojanu kao savetnika, kako bi poboljšali performanse svojih materijala.
 
Nakon pet godina rada za nemački kozmetički brend, kao zaštitno lice i savetnik Bojana odlučuje da  2017. godine osnuje svoj kozmetički brend "Kostka Nail System", poznat po gelovima za izgradnju ekstremnih oblika noktiju, koji se proizvode prema njenim formulacijama.
 
Zbog velike popularnosti brenda u zemljama Evropske Unije, 2018. Bojana proširuje asortiman svog brenda ručno izrađenim asesoarom, gelovima za salonske nokte i nameštajem za kozmetičke salone koji je lično dizajnirala. U 2019. godini ime "Kostka Bojana" postaje patentirani brend koji trenutno posluje u 23 zemlje članice Evropske Unije, Rusiji i Velikoj Britaniji.
 

Bojana Kostka

 

Iste godine,Bojana formira malu zajednicu od 300 najpriznatijih dizajnera širom sveta, koji su zaduženi za predstavljanje i promociju brenda i stila KOSTKA.

Ne možemo a da se ne zapitamo iz kog izvora  se rodila ovakva ideja, da li su ovakve kreacije refleksija temperamenta i sklopa ličnosti samog umetnika ili želja da se bude drugačiji, jedinstven u odnosu na uniformisanost, pa čak i kada su nokti u pitanju?

 
- Verujem da smo svi drugačiji na neki svoj, specifičan način, samim tim ta je želja zadovoljena. Možda sam ja samo za nijansu ekstremnija kao ličnost, tako da su moje kreacije, u stvari, moje pravo ja. Samo sam skupila hrabrosti da to pokazem i drugima - bila je iskrena Bojana.

Komentari (0)

Loading