Lepota

Nega novog doba: Upoznajte se sa razlikama između BB, CC, DD, EE i PP kreme

Nega novog doba: Upoznajte se sa razlikama između BB, CC, DD, EE i PP kreme

Kozmetičko tržište preplavile su BB, CC, DD, EE i PP kreme, međutim, mnoge dame još uvek nisu potpuno upoznate s njihovim učinkom i razlikama između ovih kozmetičkih preparata

Ako uzmemo u obzir da osnovu nege lica čine hranljive kreme, a da posle njih po pravilu idu tečni puderi, ne čudi šo su tonirane kreme CC, BB, DD, EE i PP poslednjih godina postale vrlo popularne. Nazivaju ih "sve u jednom", jer imaju hidrirajući efekat nege, SPF zašite, antiejdžing učinak, dok istovremeno na nežan način ublažvaju nepravilnosti na koži. Dakle, šede novac, vreme i pružaju prirodan, svež i blistav izgled. Koje vrste ovih preparata postoje, u čemu su razlike među njima, odnosno kojim tipovima kože su namenjeni i mogu li stvarno da zamene puder, odgovorićemo u narednih nekoliko pasusa.

Prva tonirana krema nastala je kao pomoć ženama s mladom kožom, koje imaju problema sa hidratacijom, dok im je ten ujednačen. Njena prikrivna moć vrlo je slaba zato je kozmetička industrija polako izbacuje iz upotrebe, a na pijedestal stavlja efektnije – BB, CC, DD, EE i PP kreme.

Blemish Balm ili BB kreme nastale su u Nemačkoj. Po teksturi su nešto gušće od obične tonirane kreme te im je i prikrivna moć veća. One su zamena za dnevnu kremu, serum, bazu za šminkanje, puder i korektor. Međutim, prva, a možda čak i najvažnija zamerka, jeste manjak nijansi. Postoji svetlija i tamnija pa zato ne mogu svi da ih koriste. Istovremeno im se zamera oksidacija, odnosno promena boje na licu nakon izvesnog vremena, kao i javljanje neželjenog sjaja i masne T-zone.

Pomenute nedostatke proizvođači su rešili Color Controle, odnosno CC kremom, koja poseduje sve negujuće karakteristike svoje prethodnice, ne zapušava pore i ima jaču prikrivnu moć. Gušće je formule i teksture te je namenjena ublažavanju pegica, umora, crvenila ili diskoloracije. Ne preporučuje se onima s problematičnom kožom podložnoj aknama.

Daily Defense, ili DD kreme, pravi su mali multipraktik za usavršavanje kože. Obično dolaze u jednoj nijansi, lagano hidriraju, matiraju kožu, poboljšavaju njenu elastičnost, prekrivaju fleke i imaju antiejdžing svojstva. Idealne su za žene sa zrelom kožom, s naglašenim borama.

Novost na kozmetičkom tržištu su Extra Exfoliation, ili EE kreme. Kod nas ih još uvek nema u prodaji, a baziraju se na dubinskoj nezi i eliminaciji odumrlih ćelija kože u vidu pilinga. Penaste su teksture i nude lagano prekrivanje uz zaštitu od sunca i zagađenja vazduha.

Smanjuju pojavu bubuljica i tamnih mrlja i koži pružau svež izgled.

Perfect Pink, takozvane PP kreme, služe kao podloga za šminku. Sadrže mikročestice koje popunjavaju neravnine, čime se postiže efekat ujednačene, glatke kože lica. Namenjene su svim tipovima, ali ne mogu da zamene druge proizvode za negu.