Lepota

Vodič za osnove dobrog šminkanja!

Vodič za osnove dobrog šminkanja!

story

Pripadnice lepšeg pola generalno znaju koji su to pravilni koraci za isticanje lepog na licu a najčešće nedoumice vezane za šminkanje otkriva nam omiljeni selebriti šminker Aleksandar Đikić Điki, demistifikujući mnoge tajne svog zanata

Kad devojke dobiju priliku da vrhunskim šminkerima postavljaju pitanja, uvek se bar polovina odnosi na pudere, počevši od “kako odabrati pravu nijansu”, preko nanošenja do „šta uraditi da duže traju“. Slede nedoumice vezane za boje senki, a uvek se očekuje i poneki “make-up” trik. Imajući sve to u vidu, dogovorili smo se sa Aleksandrom Đikićem Đikijem, za kog u svetu šminke odavno nema tajni, da napravi maksimalno sažet “make-up” vodič, koji će obuhvatiti najčešće postavljane teme.

Idealna podloga za ten

BB kreme su idealne za svakodnevnu upotrebu, kao i za devojke koje počinju da se šminkaju. CC kreme posebno odgovaraju osobama koje imaju crvenilo na licu.

– Kad biram puder koji ću naneti klijentkinji, uvek ga probam na njenom vratu. Ako se pitate da li je manja greška kupiti svetliji ili tamniji puder nego što vam je potreban, odgovor je – svetliji, jer uvek možete da ga potamnite bronzerom. Ukoliko ste greškom kupili taman puder, kupite rasvetljivač (imate ga u drogerijama). Još bolje rešenje je kupiti isti puder, samo nekoliko nijansi svetliji. Korišćenje dve nijanse istog pudera je, generalno, vrlo praktično, jer tako možete da dođete do savršene nijanse i tokom zime, kad smo svi bleđi, i leti kad pocrnite – kaže Điki.

– Svejedno je da li se tečni puder nanosi prstima, bjutiblenderom ili četkom, ali se najmanje vidi da ga imate ako se na kraju lice pretapka bjutiblenderom. Time se skine višak pudera. Trajnost pudera možete produžiti preparatima za fiksiranje ili tako što ćete na samom kraju šminkanja, kada ste obavili i setovanje, lice „pretapkati“ vlažnim, ali isceđenim bjutiblenderom. Možete čak poneti bjutiblender sa sobom, pa ga u nekom trenutku ovlažiti, iscediti i njime pretapkati korektor. Do te mere će mu se vratiti svežina da će izgledati kao da je tek nanet.

Kapci i senke

“Smoky eyes” je najbolja tehnika za isticanje i boje i oblika očiju. Dobra je čak i za žene sa spuštenim kapcima. Naš sagovornik ističe koje nijanse se slažu uz koju boju očiju i otkriva sjajne “make-up” trikove koje primenjuje.

– Braon očima odgovaraju sve, a naročito jake boje, poput ultramarin plave ili tirkizne. Uz takve senke i krejone oči poprimaju nijansu konjaka. Odlično im stoje i rezedo, smaragdnozelena i ljubičasta.

– Ljubičasta i svi tonovi iz te palete, kao što su ciklama ili roze, idealne su za plave oči. Ukoliko ženi plavih očiju uradite crni “smokey eyes” njene oči će dobiti sivu nijansu, a ako odaberete braon senke, uz malo cigla-crvene, oči će biti izrazito plave. Plave oči se najbolje ističu zelenom ili narandžastim i zemljanim tonovima (braon, cimet...).

– Zelene oči će, takođe, delovati sivkasto kad se nanese crni “smokey eyes”, a maksimalno će ih istaći ljubičaste senke. Zamislite krug boja i sve što je na suprotnoj strani od vaše boje očiju – odgovara vam.

– Da bi vam senka ostala na kapcima nekoliko sati, prethodno stavite ili prajmer za senku ili korektor, koji ćete razmazati preko celog kapka.

- Diskretnim senčenjem prevoja kapka (orbitalnog luka) smeđom senkom, oko će dobiti volumen i dubinu. On se zatamnjuje senkom i da bi se dobio jači volumen trepavica, s tim što se u tom slučaju tik uz koren trepavica izvlači krejon, a zatim se “blenduje”.

Jagodice

Kada ste mnogo umorni, stavite hajlajter na vrhove obraza, jer će ih on vizuelno podići. Tokom dana volumen obraza padne od umora. Ako su vam oči umorne, stavite beli krejon u vodenu liniju.

Trepavice

Nemojte nanositi mnogo slojeva maskare, jer će na kraju izgledati kao da imate blato na trepavicama. Dovoljan je jedan ili dva. Imajte u vidu da nije svaka maskara za svakoga, a da biste znali da li je za vas – pre no što je kupite pažljivo pročitajte šta na njoj piše. Birajte je u skladu s tipom vaših trepavica i efektom koji želite da postignete. Ako je četkica silikonska, lakše ćete naneti maskaru, manje će “mrljati” i lepo će raščešljavati trepavice.