Lifestyle

Krvnom plazmom do zdravlja i lepote

Krvnom plazmom do zdravlja i lepote

Metoda regeneracije pronašla je svoju značajnu primenu u brojnima oblastima medicine, od fizikalne, preko ortopedske ali i sportske, međutim poslednjih godina sve je veći njen uticaj na polju estetike, što pripadnice lepšeg pola veoma raduje

Krvna plazma bogata je trombocitima koji u sebi sadrže faktore rasta kao i druge supstance koje imaju značajnu ulogu u procesu lečenja i regeneracije oštećenog tkiva, zgloba ili mišića. Iz tog razloga terapija krvnom plazmom naziva se autolognom metodom medicine, što predstavlja mogućnost da sopstvenim ćelijama pomognemo izlečenju organizma. Naime, u njenoj primeni koristi se isključivo krv pacijenta, bez bilo kojih štetnih aditiva. Potpuno je bezbedna i bez bilo kakvih alergijskih i imunoloških reakcija.

Način primene

Po dolasku na kliniku, pacijentu se radi ultrazvučni pregled, kao i klinički pregled fizijatra. Ukoliko konstatujemo da je kandidat za našu proceduru, neophodno je izvaditi mu od 60-180 ml krvi iz vene, u zavisnosti od regije koja se tretira. Krv se potom stavlja u aparaturu, odakle se dobija supstrat koji se odmah zatim ubrizgava pacijentu u obolelo mesto. Cela procedura ne traje duže od pola sata i može izazvati malu bol. Sve se radi u sterilnim uslovima, a nakon same intervencije mogu se pojaviti neželjene reakcije kao što su crvenilo, bolnost i otok. Kontrolni pregled obavlja se tri nedelje od intervencije, a potom na tri pa na šest meseci. Individualno je da li će se procedura ponavljati i koliko puta.

Vreme oporavka

Odmah nakon procedure pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima. Praksa je pokazala je da se poboljšanje oseća već u periodu prve kontrole, tako što izostaje noćni bol, a dolazi do bolje pokretljivosti i kvalitetnijeg sna. Kod estetskih tretmana oporavak traje do sedam dana, jer postoji mogućnost da koža odreaguje modricama, otocima ili crvenilom koje u tom periodu trajno nestaje.

Kako bi rezultati bili što bolji, potrebno je malo korigovati loše navike koje podrazumevaju cigarete, alkohol i manjak sna. Sve to zajedno ima uticaja na blistav i svež ten.

Estetski tretman

PRP metoda godinama se veoma uspešno koristi i u estetskoj medicini. Prvi korak tretmana jeste razgovor s pacijentima kad se saznaju njihove želje. Nakon toga, doktor specijalizovan za tu oblast jasno objašnjava koje su zapravo realne mogućnosti i šta se sve može očekivati nakon prve terapijske procedure. Terapija krvnom plazmom veoma je efikasna kada je reč o revitalizaciji i zatezanju kože, posepešivanju blistavijeg tena, remodeliranja kolagenske niti, smanjivanju ili uklanjanju bora, kao i akni i ožiljaka. Prvi efekti vidljivi su već nakon sedam dana, a pun efekat tek nakon dva meseca kada se procedura može ponoviti. Pre samog otpočinjanja tretmana lice se tretira anestetskom kremom kako bi se neprijatnost ili bolnost tokom ubrizgavanja smanjile na minimum. Plazma stimuliše ćelije kože da se regenerišu, te se može tretirati celo lice, parcijalni ožiljci, nazolabijalne bore i podočnjaci.

Primena u medicini

Primenjuje se kod pacijenata s degenerativnim procesima koksartroze, gonartroze, oštećenja hrskavice kolena, ramena, lakta i šaka, kao i kod sportskih povreda parcijalne rupture mišića i ligamenata, tendinopatije, tetiva, oštećenja rotatorne manžetne i teniskog lakta. Značajno je napomenuti da se ova metoda ne tretira kao doping kod profesionalnih sportista.

Kada nema efekata

Terapiju krvnom plazmom nije dozvoljeno koristiti kod pacijenata kojima je dijagnostikovano maligno oboljene, trudnoća, sistemsko oboljenje krvi ili akutna infektivna stanja.

Američka starleta Kim Kardašijan među prvima se podvrgla takozvanom vampirskom tretmanu. Ona je to učinila još 2013. godine kada je krvnom plazmom podmladila svoje lice, a fotografije tokom tretmana pustila je u javnost.