Lifestyle

Izuvate li se i vi pre ulaska u nečiju kuću? Evo zašto je to važno

Izuvate li se i vi pre ulaska u nečiju kuću? Evo zašto je to važno

Mnogi ljudi ne vide veliki problem u tome da po svom domu idu u cipelama, dok je drugima to nezamislivo, i zapravo se zgražavaju ako neko nema tu naviku

U mnogim kulturama običaj je da se izuje pre ulaska u svoj ili tuđi dom. U našim krajevima to nije toliko običaj koliko navika koju ne praktikuju baš svi. Neki ne vide problem u tome što po kući idu u cipelama, ali možda se predomisle i shvate kako prave veliku grešku koja ih može koštati  zdravlja.

Naime, naučnici Instututa Hjuston iz SAD-a otkrili su kako se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile, ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može dovesti do dugotrajnih bolesti.

Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu. Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do ispljuvaka, truleži itd.

Naučnici kažu kako štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedeljama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije Ešerihiju koli i i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjuje se rizik od oboljevanja, posebno ako su u kući i mala deca koja puze po podu, piše The Open Mind.

Takođe, WC daske dizajnirane su tako da se mikrobi na njima dugo ne zadržavaju, odnosno ne mogu tamo dugo preživeti. S druge strane, toaletni papir je kao sunđer za mikrobe - u njemu mogu živeti neko vreme i razmnožavati se.

Svakim puštanjem vode u WC -u (osim ako su vrata toaleta zatvorena) prostorom se rašire sitne čestice koje se talože na svemu - dasci, papiru, zidu, vratima...

Tako, na primer kada se taj papir u, recimo, javnom toaletu, složi na dasku i sedne na njega, telo je direktno izloženo mikroorganizmima, više nego da se sedne direktno na dasku. Zato je bolje u tom slučaju obaviti nuždu u nekoj vrsti čučnja.

Kod kuće treba paziti da je poklopac na WC šolji spušten pre puštanja vode, je se u protivnom mikrobi skupljaju čak i na četkicama za zube (ako nisu u ormariću).