Lifestyle

Pet saveta kako izbeći trovanje hranom tokom leta

Autor: | 21/08/2017

Pet saveta kako izbeći trovanje hranom tokom leta

Često mislimo da se hranom možemo otrovati samo u restoranima, međutim istraživanja i iskustva doktora pokazuju kako se trovanje hranom najčešće događa u našim domovima.

Donosimo vam savete uz pomoć kojih ćete svoju hranu tretirati na pravilan način i tako izbeći trovanje, naročito u letnjim mesecima.

1. Lisnato i zeljasto povrće

Najteže ga je oprati i zbog toga mu uvek treba posvetiti posebnu pažnju. Lisnato povrće često je kontaminirano bakterijama i virusima zato što raste na tlu. Neke bakterije deo su prirodnog sastava zemlje.

Međutim, preko đubriva, kontakta sa životinjama i zagađenom vodom povrće se može zaraziti bakterijama koje su opasne po zdravlje čoveka, poput salmonele ili ešerihije. Zbog toga lisnato povrće perite pod mlazom vode kako bi uklonili ostatke zemlje, nikako ga nemojte prati u činiji jer se tako eventualne bakterije zadržavaju na njemu.

2. Jaja

Čest prenosilac bakterije salmonele su jaja. Kako biste sprečili zarazu, kupujte jaja samo od proverenih dobavljača. Nikada ne uzimajte ona jaja koja su razbijena na nekim delovima. Uvek ih čuvajte u frižideru i ne izlažite topoti i suncu.

Pre upotrebe uvek jaje razbijte u posebnoj činiji i pomirišite ga. Ako osetite bilo kakav sumnjivi ili jaki miris, radije bacite jaje jer je to znak da je pokvareno ili počinje da se kvari.

3. Crveno meso, živina i morski plodovi

Tokom kupovine i u frižideru meso i morske plodove uvek držite odvojene od ostatka namirnica. Ako ih odmrzavate, nemojte to raditi na sobnoj temperaturi. Pustite namirnice da se odmrznu preko noći u frižideru, ili ih stavite u hladnu vodu.

Temeljno kuvajte ili pecite meso i nemojte ga jesti sirovo. Naravno, meso i ribu za svoje omiljena jela nabavljajte iz proverenih izvora.

4. Mlečni proizvodi

Kod svih mlečnih proizvoda, od mleka i jogurta do maslaca i raznih namaza, ključno je samo jedno – obavezno ih držite u frižideru, pogotovo ako na pijaci kupujete nepasterizovane proizvode poput svežeg kravljeg sira.

5. Ostali saveti

- obavezno operite voće i povrće koje ima koru, možete ga isprati pod mlazom vode čak i kada ga ogulite
- koristite različite daske za sečenje mesa i povrća, OVDE pogledajte i zbog čega je to važno
- sve namirnice perite odvojeno
- ako imate mašinu za sudove, minimalno jednom sedmično u nju ubacite kuhinjske sunđere
- perite ruke pre, tokom i nakon pripreme jela, pogotovo ako spremate meso
- ne dozvoljavajte kućnim ljubimcima da sede na površinama na kojima pripremate hranu