Lifestyle

Zašto Britanci imaju umivaonik sa dve slavine - s toplom i hladnom vodom?

Zašto Britanci imaju umivaonik sa dve slavine - s toplom i hladnom vodom?

Dve slavine, jedna s vrućom, a druga s hladnom vodom, na umivaonicima u Velikoj Britaniji nisu nimalo praktične, naročito ako poželite da oprete ruke u mlakoj vodi. Tada imate dva izbora, ili da začepite odvod i napunite umivaonik vodom iz obe slavine, ili jednostavno da ih operete hladnom vodom.

Mnogi turisti se pitaju čemu to služi, a sigurno ima i Britanaca kojima nije jasno zašto tako, kada postoji puno jednostavnije rešenje - jedna slavina u kojoj se meša vruća s hladnom vodom.

Ovo su tri razloga zašto Britanci imaju odvojene slavine:

1. Istorijski aspekt

Većina stambenih zgrada u Velikoj Britaniji datira iz 19. i početka 20.veka, iz razdoblja puno pre pojave slavine za vodu i modernih ventila.

Kada je u te kuće uveden vodovod, napravljeno je to jednostavnim slanjem hladne vode direktno u kuhinju. Vruća voda dodatno je sprovedena i to kasnije, odvojeno. Tako je nastao taj razdvojen odnos i ostao u upotrebi, iako je moderna slavina puno praktičnija za pranje ruku.

2. Poštovanje zakona

U Velikoj Britaniji postoji zakon koji zabranjuje mešanje hladne i tople vode iz bojlera. Kako otkriva BrightSide, u toj zemlji ne postoji centralno grejanje već svaka kuća ima plinski uređaj (kojeg Britanci nazivaju centralno grejanje).

3. Ekonomski pristup

Kada se koriste dve odvojene slavine, sva voda se meša u umivaoniku u dovoljnoj količini za pranje ruku. Na taj način se potroši samo količina vode koja je zaista potrebna.

U slučaju kada postoji moderna česma, ljudi otvore slavinu, nameštaju toplotu vode i tek tada počinju da peru ruke - na taj način se potroši puno više vode.