Lifestyle

Ako vam se uz prvu kafu mnogo jedu slatkiši, evo šta je razlog

Ako vam se uz prvu kafu mnogo jedu slatkiši, evo šta je razlog

Klasična kombinacija za početak dana širom sveta, pogotovo kod italijana i amerikanaca je šolja kafe i slatki doručak.

Prema novim istraživanja postoji snažan razlog zašto ove dve stvari idu zajedno.

Kofein može da promeni vaš osećaj za slatkim dodatkom, tako što povećava želju za šećerom, pa ona postaje veća nego što je inače slučaj, pokazuje studija objavljena u Journal of Food Science.

Istraživači su radili sa dve grupe dobrovoljaca i svaka o njih je dobila kafu, sa i bez kofeina, a da nisu znali koju vrstu kafe su dobili.

Od obe grupe je zatraženo da dodaju šećer u svoje napitke i da i ocene koliko je on sladak. Zatim su od učesnika zatražili da ocenjuju svoju mentalnu budnost i procene koliki je nivo kofeina bio u njihovim kafama.

Bez obzira na to da li su pili kafu sa kofeinom ili ne, volonteri su rekli da su imali isti nivo budnosti, a mali broj njih je bio u stanju da precizno odredi nivo kofeina u svojim pićima.

Studija takođe dokazuje da kafa daje efekat placeba, i da podiže energetski nivo bila ona sa kofeinom ili ne. Odnos između naših ukusa i našeg osećaja budnosti dolazi od hemikalije u našem mozgu poznate kao adenozin, što nam omogućava da smirimo naše živce i da se odmorimo u toku noći.

A kofein je taj koji blokira receptore u mozgu za koje se adenozin vezuje i daje suprotan efekat, tačnije, podstiče na akciju.

Ali vas sve ovo neće sprečiti da uživate u svom slatkom doručku i šolji tople kafe...