Lifestyle

Kako da smanjite porcije, a da ne budete gladni

Kako da smanjite porcije, a da ne budete gladni

Ako želite da smršate, probušite kašiku. Nema jednostavnijeg i istinitijeg recepta za skidanje kilograma, dakle sve što treba je da smanjite porcije.

Ali to danas nije tako lako. Savremen život, malo kretanja i dani pod stresom često dovode do nesvesnog prejedanja. Previše jedemo kada smo nezadovoljni, depresivni, pod pritiskom. A takav je danas svaki drugi čovek.

I za sve postoji isti izgovor, takav je tempo života. E, pa možda je vreme da promenite tempo, poradite na sebi i počnete da uživate. Ako su u centru vaše negativne pažnje nakupljeni kilogrami, postoji jednostavan recept koji od vas ne zahteva odricanje, a daje savršene rezultate. I ne, nije dijeta. Reč je maloj promeni, smanjenju porcija. A kako da to uradite, a da ne ostanete gladni? Primenite strategiju kojom ćete smanjiti broj kalorija, a uz to ćete biti siti i srećni. Dobar početak da postanete osoba koja je zadovoljna svojim životom.

Pre starta dajte sebi dva tri dana da se pripremite, a pripreme se sastoje od čitanja deklaracija na hrani. Na deklaracijama je uvek navedena tačna hranljiva vrednost u 100 grama ili miligrama određenog proizvoda. Kada pročitate deklaraciju saznaćete koliko u hrani ima belančevina, ugljenih hidrata i masti. A tu je i broj kalorija. Za početak treba da znate da je prosečnoj ženi potrebno oko 2.000 kalorija dnevno. Zato dobro pogledajte koliko određene "zdrave" namirnice imaju kalorija pre nego što se bacite na njih.

Kada vam je čitanje deklaracija postalo rutina, počnite sa vašim planom "bušna kašika".

PRAVILO 1 Povrće na pola tanjira

Povrće sadrži veliku količinu vode i vlakana, a istovremeno je siromašno kalorijama. Dakle, ima ga, ali u njemu ima malo kalorija. Upravo zbog toga je važno tokom perioda mršavljenja.

PRAVILO 2 Proteini su važni

Proteini su magični i čine da se duže osećate sitim, Zato ih jedite tokom čitavog dana. Ima ih u mahunarkama, kuvanim jajima, siru, ribi.

PRAVILO 3 Voda pre obroka

Ovo je jednostavan trik kojim ćete smanjiti broj unetih kalorija. Ako baš niste za vodu, onda pre glavnog jela uvek pojedite supu ili salatu, tako ćete pojesti manje hrane.

PRAVILO 4 Tanjiri

Knjiga Slim by Design: Mindless Eating Solutions for Everyday Life doktora Brajana Vonsinka, direktora Laboratorije za hranu i brendove na Univerzitetu Kornel u Americi postala je omiljena među nutricionistima zato što se zasniva na opežnom istraživanju, koje je pokazalo, da zamislite, ne treba da koristite manje tanjire ako želite da oslabite, ali zato morate da vodite računa o boji tanjira iz kojih jedete.

- Dugo se smatra da boje podstiču ili umanjuju unos hrane. Ne postoji jedna boja tanjira koja čini da ljudi manje jedu, nego je bitna i boja hrane koju jedete. Radi se o tome da treba da postoji kontrast između boje hrane i boje tanjira na kom se poslužuje. Recimo, ako su beli ugljene hidrate posluže na tanjiru tamne boje, dobijate veliki kontrast koji čini da vrlo brzo postajete svesni kolika je vaša porcija. Bez tog kontrasta, unećete 18 odsto više hrane - izjavio je dr Brajan Vonsink.

A kolika je idealna porcija? Pa ona zauzima četvrtinu vašeg tanjira.

PRAVILO 5 Budite skoncentrisani na hranu

Kada ste rešili da jedete, postavite sto, sedite i jedite. Grickanje ispred TV-a, uzimanje hrane za radnim stolom, grickanje s nogu samo čini da pojedete mnogo više nego što vam treba. Kada jedete brzo, vaš organizam nema vremena da vam pošalje poruku da je sit, pa zato jedete više, pokazala su istraživanje na Medicinskom fakultetu Harvard univerziteta.

PRAVILO 6 Dajte sebi prostor za uživanje

Malo čokolade ili omiljeno piće neće uništiti vašu plan za gubitak kilograma. Ispunite sebi želje, sve dok je umereno. Nagradite se zato što ste rešili da učinite nešto dobro za sebe. Osećaćete srećnije, bićete emotivno ispunjeni, a nećete imati grižu savesti. Jer, skidamo kilograme da bismo uživali u životu i bili zdravi, ali ako u tom procesu nema sreće, možemo vrlo lako opet da stignemo do prejedanja. Zato, budite umereni u svemu, pa i u restrikcijama.

Detaljnije na www.pronadjimeru.com