Lifestyle

Pomelo, plod prosperiteta

Pomelo, plod prosperiteta

Iako je po obliku sličan grejpfrutu, ovo voće za razliku od njega rešava mnogobrojne medicinske probleme prouzrokovane virusima, bakterijama, trovanjem, povišenim krvnim pritiskom, alergijama, ali i tegobe nastale na koži, kosi i zubima

Pomelo, koji još nazivaju i tajlandskim grejpfrutom, najkrupnija je voćka među citrusima. Nakon sađenja čeka se čak osam godina da bi se dobio prvi plod koji može imati i do pet kilograma. Poreklo vodi iz jugoistočne Azije, gde ga nazivaju voćkom prosperiteta i sreće. Ima ga u beloj, roze i crvenoj boji, a od ostalih agruma razlikuje se po veličini, debljini kore i ukusu. Uspeva na egzotičnim mestima jer mu je neophodna veoma topla i vlažna klima.

Hranljiva i dijetetska namirnica

Pomelo je sastavni deo mnogih tradicionalnih kuhinja jugoistočne Azije i čest je sastojak slatkih jela i deserta, a od njega može da se pravi i sok koji je u kombinaciji s limunom i pomorandžom pravi letnji osvežavajući napitak. Dodaje se i jelima od morskih plodova kojima svojim ukusom daje posebnu čar, ali i u raznoraznim slatkim, slanim i začinjenim salatama. Velika prednost ove voćke jeste njena nutritivna vrednost. Naime, pomelo poseduje mnogo dijetetskih vlakana i na 100 grama obezbeđuje svega 37 kalorija, te se zbog toga preporučuje onima koji na zdrav način žele da izgube kilograme.

Lek za dijabetičare i asmatičare

Od njegovih cvetova, semenki, zrele kore i osušenih plodova prave se lekovi primenljivi u alternativnoj medicini. U Kini ga najčešće koriste za rešavanje problema pluća, slezine, neprijatnog kašlja,.oteklina, kod povraćanja, problema s varenjem i trovanja alkoholom. Plodovi pomela uspešno snižavaju povišenu temperaturu i mogu da posluže kao pomoćna terapija dijabetičarima, astmatičarima i osobama s povišenim krvnim pritiskom. Velika koncentracija vitamina C, koju ova namirnica sadrži u sebi, redovnim konzumentima obezbeđuje zaštitu od prehlada, virusa i brojnih alergija. Njegova kora bogata je bioflavonoidima, vrstom antioksidansa koji dokazano sprečava pojavu malignih bolesti creva, pankreasa i dojke. Od prokuvanog lišća prave se i losioni za otklanjanje oteklina i čireva. Sadrži veliki procenat kalijuma koji rešava problem holesterola i sprečava nastanak moždanog i srčanog udara. Veoma je dobar i za regulisanje higijene usne šupljine, krvarenja desni i očuvanja zubne gleđi.

Protiv pega, fleka i bora

Redovno konzumiranje pomela smanjuje nagomilavanje melanina u porama kože i na taj način sprečava pojavu pega i uklanja fleke s lica. Normalizuje proizvodnju sebuma pa predstavlja sjajno sredstvo za uklanjanje akni i bubuljica. Efikasno stimuliše deponovanje kolagena u ćelijama i usporava razgradnju elastina te se smatra prirodnim borcem protiv starenja, nastanka bora i podočnjaka.

Za jaku i negovanu kosu

Sadrži vitamine A, C i B1 koji u kombinaciji sa cinkom čine veoma dobar preparat za negu vlasi. Uz nešto manju količinu sumpora, kalcijuma i gvožđa, ova voćka pomaže stimulaciju rasta kose i eliminaciju viška masti s površine kože glave. Uklanja perut i sprečava njegovu pojavu. Antioksidansi iz pomela umanjuju uticaj toksina i spoljašnjih slobodnih radikala, čime postepeno vraćaju kvalitet kosi, jer ona postaje gušća i sjajnija. Sok od pomela najbolje je rešenje za osobe sa ovakvim problemom.

Recept:

Veganska začinjena salata od pomela

Sastojci

šolja pomela

šolja ananasa
šolja boranije
pola pečenog indijskog oraha
šargarepa
50 g susama
čili papričica

Priprema

Očišćenu i na kocke usitnjenu boraniju prelijte mlakom vodom i kuvajte na tihoj vatri. Pošto omekša, skinite je sa šporeta i ostavite da se ohladi. S druge strane, oljuštite i na sitne kocke isecite pomelo, ananas, čili i indijski orah. Tako pripremljene sastojke sjedinite u jednoj činiji s već pripremljenom ohlađenom boranijom. Za ukrašavanje, dodajte šargarepu isečenu na žilijen i pospite susamom.

Kineska sago supa s mangom i pomelom

Sastojci

400 ml soka od manga
150 ml mleka u prahu
2 velika zrela manga
šećerni sirup dobijen mešanjem šećera s dve kašike tople vode
80 g sago perli
50 g pomela

Priprema

U vruću vodu stavite sago perle, ostavite ih na vatri 10 minuta i sklonite pre ključanja. Nakon toga pokrijte sago poklopcem i vratite na isključen šporet još desetak minuta dok ne postane providne boje. Procedite ga i sklonite u zasebnu posudu.
Jednu četvrtinu manga iseckajte na kockice i sklonite, ostatak izmiksajte u blenderu zajedno s mlekom u prahu dok smesa ne bude potpuno sjedinjena. U tako pripremljen smuti dodajte prvo sok od manga, a zatim i skuvani sago pomešan sa šećernim sirupom po želji. Gotov slatkiš stavite nakratko u zamrzivač da se stegne. Ukrasite desert seckanim mangom i kriškama pomela.

Poznata ličnost

Pevačica Dženifer Lopez želju za slanim i slatkim grickalicama često zadovoljava raznoraznim voćem, koje takođe ne sme mnogo da jede zbog količine šećera. Međutim, nedavno je otkrila pomelo koji pored izvanrednog ukusa, sadrži malo kalorija a pomaže i kod zatezanja kože lica, što njoj apsolutno odgovara, te ga sada pred svaki nastup rado i bez griže savesti konzumira.