Lifestyle

5 neverovatnih znakova da ste alergični na gluten

5 neverovatnih znakova da ste alergični na gluten

Mnogi i ne znaju da su alergični na gluten, ali postoje znakovi koji će vas uputiti upravo na to. Ako se prepoznajete u njima, javite se svom lekaru i uradite neophodna ispitivanja kako biste dobili tačnu dijagnozu.

Oećate umor, glavobolju, ali imate i osip, perut, osećate se depresivno i neorganizirano, ali ne znate zašto? Postoji nekoliko vrsta alergija, a svaka ima svoje simptome. Ipak, neki se prožimaju u svim vrstama alergija na gluten.

Svrab i osip - Perut nije jedini pokazatelj da je možda reč o alergijskoj reakciji. Osobe koje su osetljive na gluten sklone su raznim oblicima kožnih osipa. Ti osipi su praćeni jakim svrabom pa se osobe često češu toliko jako da na koži ostaju crveni tragovi.

Nije sve što je dijetalno ujedno i zdravo!

Osećate se "glupavo" - Neobičan simptom, ali ako se osećate "glupo" i ne znate razlog, možda je krivac gluten. Teško se koncentrišete, zbunjeni ste i dezorijentisani, imate rupe u sećanju? Vreme je za testiranje.

Glavobolje - Svi ponekad pate od glavobolje, ali ako je to kod vas čest slučaj, možda je gluten uzrok vaših migrena. Istraživanje iz 2012. godine sprovedeno na Institutu Columbia pokazalo je da 56% ljudi koji su osetljivi na gluten, kao i 30% onih s celijakijom, pati od hroničnih glavobolja.

Trnci i obamrlost - Svako od nas ponekad oseća trnce i ima utrnule ruke ili noge. Ali, osobe koje su osetljive na gluten to doživljavaju mnogo češće.

Problem sa začećem - Postoji jaka veza između neplodnosti i celijakije i to kod oba pola. Poznato je da se osobe koje boluju od celijakalije bore i s neplodnošću, ali lekari još nisu sigurni šta tačno prouzročuje tu neplodnost.