Lifestyle

Seksualni čin: Kako ga vide žene, a kako muškarci?

Seksualni čin: Kako ga vide žene, a kako muškarci?

Naučno je dokazano da žene i muškarci nemaju isti mozak. To ne znači da je neko pametniji ili gluplji, bolji ili lošiji – jednostavno su drugačiji. U većini slučajeva, što je, takođe, naučno dokazano, žene i muškarci ne ponašaju se, ne osećaju, ne razmišljaju i ne reaguju na isti način. Zbog toga nije neobično da žene i muškarci doživljavaju i seksualne odnose drugačije.

Imajte na umu da je svaka osoba drugačija pa može postojati bezbroj varijacija sa većim ili manjim odstupanjima od navedenih primera.

Vizuelna stimulacija

Na primer, muškarcima je veoma bitan vizualni aspekt seksa. Odnosno, vizualizacija im je dodatni stimulans koji ih pali. Nije važno da li gledaju određeni pornografski sadržaj ili su sami svedoci seksualnog odnosa. Posebno se usmeravaju na određene delove tela, što ih uzbuđuje. I žene su, takođe, podložne vizuelnim stimulansima, ali oni moraju biti u kombinaciji s celim okruženjem i kontekstom u kojem se događaju. Žene tako stimulišu romantične reči, gestovi, okruženje, kao i način na koji je došlo do samog odnosa pa i same osećaje. Žene vole više ljubljenja, grljenja, dodirivanja, dok muškarci seks gledaju samo kao orgazam. Odnosno, muškarci su samo fokusirani na snošaj i krajnji – srećan završetak.

Seksualni kontekst

Zanimljivo je, isto tako, da se žene vrlo retko istinski mogu uzbuditi samo pogledom na lepog golog muškarca ili njegove genitalije, ali mogu ih uzbuditi fotografije para u nekoj seksualnoj pozi. Tu fotografiju povezuju s određenom pričom koju imaju u svojoj glavi, o tome kako je taj par uopšte došao do te poze koju sada gledaju. Tačnije, gledaju celi kontekst fotografije. Muškarci pak, s druge strane, vole krupne kadrove ženskih delova tela, posebno genitalija, jer odmah zamišljaju što bi sve radili.

Seks i vođenje ljubavi

Žene ne doživljavaju seks kao odbrojavanje koje se završava orgazmom ni kao zadatak ili test, nego kao kombinaciju osećaja, mašte i osećajnih reakcija, što na kraju vodi i fizičkom zadovoljstvu. Muški mozak za vreme seksa čini se kao jednosmerni kolosek, bez mogućnosti povratka. Za žene sam čin predigre, ljubljenja, dodirivanja, samog užitka u iščekivanju onog što sledi i osećaji koje ima u tom trenutku mogu biti jednako zadovoljavajući kao i sam orgazam, koji je sigurno opet nagrada sam po sebi. Ženski mozak je organizovano mesto u kome prioritet ima veza, a kod muškaraca uspeh. Jednostavno rečeno, muškarci svoje "pobede" čuvaju u jednom posebnom delu mozga, dok ženski mozak nije organizovan na takav način. Odnosno, kod muškaraca seks nije direktno povezan s emocijama, one su negde u pozadini, dok je kod žena seks skup svega što se događa u mozgu. To bi se moglo objasniti i na ovaj način – muškarci žele seks, a žene žele da vode ljubav.