Lifestyle

Sve zablude o kosi

Sve zablude o kosi

Jedna od najpoznatijih beogradskih frizerki Jelena Jovanović Srna čitateljkama otkriva najbolji način da svoje vlasi održavaju zdravim

Stiče se utisak da su retke žene koje nemaju nedoumice vezane za negu kose. Jedne se pitaju šta da urade da ne bude suva, a druge se nerviraju zbog toga što se brzo masti; plavuše se pitaju kako da kosi daju blistavost i elastičnost... Posebna priča su zablude koje odolevaju vremenu, pa i u 21.veku slušamo kako “nije zdravo često prati kosu". Zbog svega toga, pričamo s Jelenom Jovanović Srnom, jednom od najpoznatijih beogradskih frizerki.

Suva kosa

Tačno je da se žene stalno žale zbog toga što im je kosa suva, a niko ne shvata da je kućna nega, u suštini, bitnija od odlazaka kod frizera. U inostranstvu žene joj pridaju veliki značaj, što se i vidi. Nekad u šali kažem "kod frizera idete da kosu ugrožavate, a kod kuće je lečite“. Čak i kad frizer koristi najkvalitetnije preparate, činjenica je da oni nisu napravljeni od meda i mleka, već hemikalija. Frizer će vam posle bojenja ili "izvlačenja“ pramenova uraditi tretman, zahvaljujući kom će kosa izgledati lepo, ali morate da je negujete kod kuće.

Jelena Jovanović Srna, frizer

Šta je obavezno?

Dobra pakovanja, šamponi koji hidriraju kosu, ne smeju se koristiti biljni i medicinski, jer veoma isušuju vlas, pogotovo tretiranu. Ako zbog nekog problema koristite medicinski šampon, zamenite ga ampulama, a njihov sadržaj nanosite isključivo na površinu kože. Možete li da zamislite da za kosu ni presa ni figaro nisu toliko opasni kao feniranje? Tako se kosa kida jer mnogo puta "prelazite“ preko nje, a peglom ili figarom samo jednom. Znam, reći ćete da se toliko apelovalo na žene da ne koriste prese, a vi kažete da nisu tako štetne. Poenta je u tome što žene umeju da preteraju, pa je koriste svakog dana, a to nijedna kosa ne može da izdrži.

Tretmani iz špajza

Nisam njihov poklonik, a tokom leta, ne mogu da se načudim kad čujem da neko stavlja maslinovo ili neko drugo jestivo ulje na kosu pred odlazak na plažu. Kada ulje kombinujete sa suncem, najslikovitije rečeno, pržite kosu. Drugo su ulja pravljenja za kosu, jer u sebi sadrže zaštitne faktore.

Šta sa masnom kosom?

Perite je! Već deset godina perem kosu svakog dana i ništa joj ne fali. Doduše, nije tretirana, a i ne feniram je. Istina je da se čestim pranjem lojne žlezde malo više aktiviraju, ali divan je osećaj kad znate da vam je kosa čista. Naravno, šampon treba da bude blag. Postoje ampule kojima taj problem može da se reši, ali morate da budete uporni. Tokom tri do šest mesesci ampule se stavljaju u intervalima od 24 do 48 sati, ali – bukvalno – kao terapija. Nećete postići nikakav efekat ako ih stavite danas, pa nedelju dana zaboravite na njih. Verujem da je priča "ne treba često prati kosu“ ostala iz davnih vremena kad su higijenski standardi bili drugačiji.

I kada frizer koristi najkvalitetnije preparate, činjenica je da su oni napravljeni od hemikalija te je svakodnevna kućna nega važnija od redovnog odlaska u salone

Kosa masna pri korenu, a suva pri krajevima

To se najčešće dešava ženama koje imaju “senčenu” kosu, jer se ne boji koren, pa je vlas u tom delu masnija. Nema tu posebne nege, već se sve svodi na ono što i inače preporučujemo, a to je stavljanje maski na krajeve. Postoje čak žene koje boje kosu da bi im se manje mastila.

Blajhanje je opasnost za kosu

Bezbroj puta ponovila sam da kosa koja je tretirana blanšom iziskuje posebnu negu, a o vezivanju u rep nema ni govora. Svaki put kad bojite izrastak morate malo da pređete na već tretirani deo, pa posle izvesnog vremena kosa tu puca. To je, donekle, u redu za žene koje imaju kratku kosu, jer se često šišaju, ali blajhanje duge kose sasvim je druga priča. Mnogo je bolje odabrati senčenje, jer je kosa u tom slučaju tamna pri korenu.

Zablude o maskama

Žene, mahom, ne shvataju da se stavlja minimalna količina preparata. Dovoljno je, bukvalno, ono što stane na vrh prsta, a vrlo je važno da se kosa posle maske veoma dobro ispere. Ako mislite „za svaki slučaj, staviću malo više“, nema nikakvog smisla. Najkraće rečeno – stavite malo, a ispirajte dugo. U tom slučaju, kosa se neće izmastiti od maske. Mnogo preparata nećete uspeti da dobro isperete, kosa će vam delovati masno, vi ćete pomisliti da maska ne prija vašoj kosi i prestati da je koristite.

Da li se farba čista ili prljava kosa?

Nije mi jasno zašto je ovo pitanje toliko dugo prisutno, a odgovor je nedvosmislen – na čistu, naravno! Nekada su žene bojile neopranu kosu, jer ih je hidrogen tako manje pekao, ali od tada je hemija uradila toliko toga da više nema pečenja. Kada biste bojili kosu u plavo, ali tako da se na jednoj polovini glave boja nanosi na kosu koja je oprana pre par dana, a druga na potpuno čistu, na kraju biste dobili razliku od dva-tri tona.

Šta posle pranja bojene kose?

Obavezno upotrebljavajte blagi šampon, a kad kosu isperete, pet do deset minuta držite masku. Bez obzira na to koju ste odabrale, u nju možete da stavite kap arganovog ulja. Kosu potom dobro isperite. Posle nekih maski mora da se stavi balzam da bi se dlaka zatvorila, a posle nekih ne mora. Na samom kraju može da se kap arganovog ulja stavi i na krajeve, a zatim se kosa osuši. Kao što vidite, ima tu dosta posla, a to bi trebalo uraditi posle svakog pranja. Međutim, baš to pravi razliku između negovane i kose na koju se “ljutite”, jer neće da izgleda onako kako biste želeli.