Lifestyle

Odlučili ste da aktivno trenirate? Ovo su najbolje vežbe za telo! (video)

Autor: | 15/10/2017

Odlučili ste da aktivno trenirate? Ovo su najbolje vežbe za telo! (video)

Odlučili ste da vežbate? Bravo za vas! Nije to samo "trka" za trbušnjacima s kojima se možete pohvaliti na društvenim mrežama, već i briga o zdravlju. Svaki početak je težak, a kada još ne znate i kako bi trebalo da vežbate, sve to dodatno otežava odluku i istrajnost u redovnom treniranju.

Lekari s Harvarda mogli bi da nam pomognu u tome. Profesor medicine s Harvarda, I-Min Li, savetuje šta vežbati kako bi izgubili neželjene kilograme, ali i izgradili mišićnu masu i sačuvali vitalne organe i kosti.

Plivanje

Nazivaju ga gotovo savršenim načinom fizičke aktivnosti. Pokreće svaki mišić u telu i istovremeno ubrzava rad srca i pomaže u očuvanju srca i mozga u kasnijoj životnoj dobi. Plivanje je posebno "zahvalna" vrsta rekreacije jer vam ne prete povrede kao u drugim načinima vežbanja.

10 razloga zašto je plivanje najbolji izbor baš za svakoga

Tai chi

Kineska borilačka veština Tai Chi Chuan spoj je blagog pokreta i unutrašnjeg mira, kojima je cilj pokretanje životne energije "Chi“. Tai Chi je u svetu postao popularan kao masovni oblik rekreacije i vežbe za postizanje dugovečnosti. Uprkos tome što se radi o nežnim i laganim pokretima, prednosti Tai Chi Chuana u pogledu fizičkog stanja i kondicije su brojne. Nežni i umereni pokreti Tai Chi Chuana sagorevaju više kalorija nego surfovanje i skoro identično kao skijanje.

Hodanje

Hodanje podiže nivo kiseonika u organizmu, hrani kosti i najzdravije skida kilograme, ali najbitnije je hodati mekano, pripaziti na držanje i meriti puls.

Kegelove vežbe

Vežbe koje jačaju mišić koji sačinjava dno karlice nazivaju se Kegelove vežbe, po lekaru - Dr. Kegelu koji je prvi opisao ove vežbe. Jačanjem ove grupe mišića, Kegelove vežbe u isto vreme sprečavaju spuštanje - descenzus i ispadanje - prolaps materice, mokraćne bešike (cistocela) i rektuma (rektocela). Kegelove vežbe će kod muškaraca ojačati mišiće karlice koji podupiru bešiku i creva, i značajno utiču na seksualnu funkciju.

Kegelove vežbe se mogu izvoditi toliko diskretno da ćete moći da ih radite u bilo kojim trenucima – dok se opuštate na kauču, radite ili vozite u autu.