Lifestyle

Organska hrana

Autor: | 24/10/2017

Organska hrana

Pesticidi, đubriva i veštački dodaci, koji veoma loše utiču na razvoj i funkcionisanje našeg organizma, koriste se sve više, tako da ih je danas skoro nemoguće izbeći. Nasuprot tome, zdrave namirnice imaju više nutrijenata, vitamina i minerala

Do dvadsetog veka čovečanstvo nije znalo za drugu vrstu proizvodnje hrane osim organske. Uzgajivači bilja i životinja oslanjali su se isključivo na svojstva prirodnog zemljišta i promene klimatskih uslova. Međutim, s pojavom velike tržišne konkurencije, gde se od njih zahtevalo da u svakom momentu budu, ako ne bolji, onda bar jednaki s drugima, polako dolazi do sve veće upotrebe pesticida, đubriva i veštačkih dodataka, koji na veoma loš način utiču na razvoj i funkcionisanje našeg organizma. Čak ni na pijaci, gde vam simpatična bakica tvrdi da je voće neprskano, vi znate da to nije istina jer u današnje vreme suše i zagađenog zemljišta, voće ili povrće ne mogu toliko da porastu i dobiju takvu savršenu boju. Nažalost, u nedostatku vremena i novca često se opredeljujemo baš za takve proizvode. Međutim, naš organizam sve pamti i kad-tad loši izbori dođu na naplatu. Uglavnom, kada već bude kasno, mnogi od nas se zapitaju: "Zašto se nisam zdravo hranio"?

Prednosti organske hrane

Koliko vam se puta dogodilo da hrana koju ste kupili ima ukus plastike ili je jednostavno bezukusna? Voće i povrće organski uzgajano, bolje miriše i lepšeg je ukusa od tretiranog, koje podržava brz rast. Ono što je najvažnije, u organskom voću i povrću nalazi se više nutrijenata, vitamina i minerala koji pospešuju rast, razvoj i pravilno funkcionisanje našeg tela. Slično tome, na ovaj način uzgajane životinje imaju kvalitetan i pun ukus mesa, koje takođe ima daleko više nutritivnih vrednosti nego ono dobijeno od stoke hranjene koncentratom s aditivima u nameri da što pre dobije na masi. Nedavno je čak rađena studija koja je dokazala da mleko od organski hranjenih krava poseduje tri puta više omega 3 masnih kiselina nego konvencionalno.

U razvijenim zemljama sektor prodaje za bebe i malu decu sastoji se od proizvoda isključivo organskog porekla, što govori da će roditelji, kada je reč o deci i njihovom razvoju, radije će se opredeliti za skuplju ali kvalitetniju hranu od one koja se svakodnevno može naći na tržištu.

Lako do prirodne ishrane

Iako je proteklih godina bila teško dostupna, danas je lakše doći do organske hrane. Na svakom ćošku mogu se naći male, specijalizovane radnje koje su po zakonskim regulativama u obavezi da prodaju isključivo prirodnim načinom proizvedenu hranu. To podrazumeva da je potpuno isključeno dodavanje genetski modifikovanih organizama (GMO), savremenih veštačkih dodataka, industrijskih rastvarivača, hemijskih aditiva i tretiranja proizvoda zračenjem.

U nedostatku vremena i novca često se opredeljujemo baš za neorganske proizvode. Ipak, naš organizam sve pamti i kad-tad loši izbori dođu na naplatu

Kako razlikovati organsku od neorganske hrane

Nova organska hrana koja se proizvodi u Evropskoj uniji mora na sebi da ima novi logotip u obliku lista satkanog od zvezda. Kada se ovaj znak upotrebi, proizvod mora da sadrži informaciju o sertifikacionom telu koje je proverilo kvalitet u skladu s regulativama. Svi ovakvi proizvodi moraju sadržati spisak organskih sastojaka, ali i onih koji to nisu. Ono što je najbitnije, neophodno je da ispunjavaju zahteve svih relevantnih zakona o takvoj vrsti hrane.

Organski proizvodi moraju da sadrže spisak organskih sastojaka, ali i onih koji to nisu. Ono što je najbitnije, neophodno je da ispunjavaju zahteve svih relevantnih zakona o takvoj vrsti hrane

Poznate ličnosti pobornici organske hrane

Američka glumica Gvinet Paltrou jedna je od prvih slavnih zagovornika organske ishrane i smatra da je mnogo ukusnije, ali i zdravije hraniti se upravo ovakvim proizvodima, koji će na taj način našem telu ponuditi sve što mu je za pravilan rast neophodno. Poslednjih godina njena ideja doseže mnogo dalje te nedavno postala zagovornik i organskog "make-upa".

Dizajnerka enterijera Elena Karaman Karić glavni je osnivač udruženja "Drvo života" koje za cilj ima podizanje svesti kod ljudi o važnosti očuvanja prirode, organske i pravilne ishrane, kao i duhovnog razvoja.

Kako bi upotpunila svoju ideju, ona se pre par godina preselila na Avalu gde s porodicom na svojoj farmi uzgaja biljke i životinje.