Lifestyle

Šta masna hrana radi vašem telu

Šta masna hrana radi vašem telu

Ponekad naprosto čeznete za sočnom pljeskavicom ili masnom pohovanom šniclom, ali ako odlučite da ugodite svojim željama, posle se možete kajati.

Pogledajte šta sve masna hrana radi vašem telu:

Vaša creva su pod stresom

Kad se najedete masne hrane, poput prženih delikatesa, velika količina masti opterećuje organe za varenje. Masnoće se vare sporije od ugljihe hidrata i proteina i zahtevaju učestvovanje raznih enzima, kojih u organizmu obično nema dovoljno za tako velike količine masnoće. Zato se nakon prazničnog prejedanja mnogi osećaju tako loše.

Morate češće u toalet

Jedna od najneprijatnijih posledica unosa premasne hrane su česti odlasci u toalet. Do njih dolazi zato što organizam ne može adekvatno da prevari takve namirnice. U nekim slučajevima, dolazi do pojave masne stolice, a u ekstremnim slučajevima, praćena je dijarejom i bolovima u stomaku.

Remeti balans bakterija u crevima

Često unošenje masnih namirnica remeti balans mikroflore u vašim crevima. One obično ne sadrže korisne nutrijente, poput vitamina i minerala, niti vlakna, kao što je to slučaj sa voćem i povrćem, pa dobre bakterije nemaju od njih nikakve koristi. To na kraju može da utiče na mnoge aspekte vašeg zdravlja, uključujući hormonalni balans i zdravlje imuniteta.

Masna hrana izaziva akne

Možda nećete primetiti da se akne pojavljuju neposredno posle jakog obroka, ali pojedini nutricionisti tvrde da masna hrana indirektno utiče na pojavu akni. Njih, inače, izaziva hormonalni i/ili bakterijski disbalans, pa masna hrana izaziva akne tako što narušava zdravlje creva.

Povećava rizik od srčanih bolesti i dijabetesa

Ako se masne namirnice redovno nalaze na vašem meniju, u većem ste riziku od brojnih hroničnih stanja, uključujući i bolesti srca. Studija iz 2014. sprovedena u Školi za javno zdravlje na Harvardu, pokazala je da ljudi koji jedu prženu hranu četiri do šest puta sedmično imaju 39 posto veći rizik od pojave dijabetesa tipa 2, kao i veći rizik od srčanih bolesti za 23 posto, u odnosu na one koji ređe konzumiraju masne namirnice, prenosi Guardian.