Lifestyle

Pravila za mršavljenje i u hladnim mesecima

Pravila za mršavljenje i u hladnim mesecima

Debljanje se često smatra neizbežnim zimi, pogotovo za vreme praznika koji nam se bliže.

Hladniji i kraći dani teraju nas na češći boravak u zatvorenom prostoru i prihvaćanje poziva na druženje uz visokokaloričnu hranu i alkoholna pića.

Skratite vreme vežbanja. Ne bie trebalo preskakati vežbanje ili si uskraćivati dan za zabavu na snegu. Zaboravite teretanu i odvojite 20 minuta dnevno za vežbe koje možete uraditi kod kuće.

Iskoristite zahlađenje i kraće dane za aktivnosti unutar svog doma. Pokušajte da vežbate jogu ili jednostavno napravite veliko i detaljno čišćenje.

Nosite brojač koraka svaki dan. Ako ne možete vežbati, fokusirajte se na to da napravite 10.000 koraka dnevno.

Više se krećite i manje jedite. Kuglanje ili odlazak na klizanje s prijateljima, idealna su alternativa druženjima uz kolače i ostale kalorične zalogaje.

Uvek sa sobom nosite proteinsku pločicu. Daće vam osećaj sitosti i stabiliziraće novo šećera u krvi. Čak i grickalice koje povremeno konzumirate trebaju da imaju najmanje deset grama proteina.

Uvek imajte čašu vode ili toplog čaja pri ruci. Istraživanja pokazuju da dehidracija može biti jedan od glavnih razloga za glad. Konzumacija vode može obuzdati navalu na nezdrave grickalice.

Pripazite na unos ugljenih hidrata. Oni nisu neprijatelj. Možete jesti hleb i testeninu, ali ključni su kvalitet, količina i vreme unosa. Najveći unos namirnica tokom dana treba da sadrži povrće, vlaknaste namirnice i proteine. Hleb, testeninu i pirinač je najbolje konzumirati nakon treninga jer ih telo tada može maksimalno iskoristiti.

Ne preskačite obroke. Jedite normalno tokom dana, tako da možete uživati u samo jednom komadu ukusne pite.