Lifestyle

Kako se oporezuje kladioničarski dobitak u Srbiji?

Da bi bilo koja kladionica bila legalna, ona mora ispuniti propisane uslove koji zavise od zemlje gde je osnovana i gde posluje.

Kako se oporezuje kladioničarski dobitak u Srbiji?

U slučaju naše države, Ministarstvo finansija u okviru svoje nadležnosti ima i Upravu za igre na sreću, tako da je ovaj sektor kod nas odavno zakonom regulisan.

Svaka legalna kladionica mora imati određen sertifikat ili sertifikate kako bi neometano funkcionisala i omogućila korisnicima sigurno klađenje.

Kada znaju da je mesto gde ulažu svoj novac legalno kladioničari mogu da se opuste, ali ne u potpunosti. 

Sledeća stvar koja treba da ih zanima jeste kakav je njihov položaj u svemu tome i koja je njihova uloga u čitavom sistemu.

Kada govorimo o ovome najviše mislimo na to da kladioničari moraju znati da li imaju poresku odgovornost i ako imaju šta ona podrazumeva?

Poreski sistem svake države je drugačiji i morate biti upoznati sa pravilima po kojima ćete igrati u svojoj, kako biste mogli pravilno da raspolažete svojim dobicima i kako biste izbegli iznenađenja i probleme.

Osim toga i kada birate kome ćete poveriti svoj novac uvek prvo istražite koje su najbolje sportske kladionice

Gde mogu da nađem zakonske smernice u vezi sa igrama na sreću?

Mi ćemo vam ovom prilikom objasniti aktuelnu situaciju, ali zapamtite - svi zakoni su promenljiva kategorija i u jednom momentu će i ovaj tekst biti zastareo! 

Baš zbog toga treba da znate da sve važne informacije u vezi sa igrama na sreću možete pronaći na sajtu Uprave za igre na sreću i na taj način proveriti navode koje vidite na različitim portalima ili čujete iz nekih drugih izvora.

Šta se sve ubraja u igre na sreću?

Sve igre na sreću u Srbiji moraju da imaju odobrenje Ministarstva finansija da bi bile validne!

U velikom broju kladionica u Srbiji vi imate veoma širok izbor načina za klađenje i okušavanja sreće na drugi način (automati, ruleti i slično).

Kada igrate neku igru na sreću postoje razlike između klasičnih i posebnih. 

Razlika je važna jer se odražava i na naplatu poreza!

Ono što vi treba da znate, jeste da se klađenje i igre na automatima i igračnicama smatraju posebnim igrama na sreću, dok su klasične igre na sreću (Loto, Bingo i slično) one koje može organizovati samo država Srbija!

Može vas zbuniti deo u zakonu jer se u klasične igre ubraja i predviđanje ishoda mečeva, ali se i u posebnim navodi klađenje. Organizator je drugi, to ih razlikuje, ali je i na još jednom mestu, u članu 9 precizirano da igra na sreću - klađenje spada u posebne.

Posebne igre na sreću kod nas u suštini organizuju kladionice i slične organizacije koje da bi funkcionisale moraju da imaju sve neophodne dozvole od nadležnih organa. 

Detaljno je opisano odgovarajućim zakonom ko, kako i na koji način može nuditi ovakve aktivnosti građanima.

Dakle, klađenje na različite sportske, političke i slične događaje i kockanje jesu zakonom regulisane igre na sreću, a da li ćete plaćati porez kao dobitnici Lotoa i Binga saznaćete u sledećem pasusu.

Kako se oporezuje dobitak u kladionicama u Srbiji?

Zakon o porezu na dohodak građana reguliše između ostalog i na koji način se naplaćuje porez dobitnicima igara na sreću, pa i kladioničarima kao pripadnicima te grupe.

On je u poslednjih nekoliko godina više puta menjan i prilagođavan.

Mnogi igrači i ne znaju, ali dugo su kladionice taj porez preuzimale na sebe, kako broj igrača ne bi opao, jer je stopa poreza od 20% bila dosta visoka i neprivlačna.

Do skoro je neoporezivi deo iznosio do 11.344 dinara, što je značilo da je svaka cifra preko toga bila oporezivana sa 20%.

Ovaj procenat je značajan, posebno ako uzmemo u obzir kolika je dobit u nekim situacijama, pa se mnogima klađenje ne bi isplatilo da su za sve sume koje su obuhvaćene zakonom plaćali porez. 

Kako ne bi uplate značajno opale kladionice su odlučile da na drugačiji način deluju, kako zakon ne bi bio prekršen, ali i kako bi zadržale svoje korisnike.

U ovome vidimo razlog i zašto je veliki broj ljudi i zaboravio na poreze u ovom sektoru. Dakle, postojali su, samo što je neko drugi umesto vas brinuo o tome da oni budu namireni.

Ipak, od ove godine, situacija sa porezom za ovu kategoriju prihoda je mnogo drugačija i verovatno jedinstvena u ovom delu Evrope.

Zakonom o porezu na dohodak građana koji je važeći od 1.1. 2022. predviđaju se i neke kategorije dobitnika igara na sreću koje su oslobođene od poreza.

Po novom zakonu porez ne plaćaju dobitnici klasičnih igara na sreću čiji je pojedinačni dobitak do 100.000 dinara, kao ni oni koji igraju igre na sreću koje spadaju u kategoriju posebnih igara, ali ni oni koji te iste igre igraju preko sredstava elektronske komunikacije.

Sada možete da odahnete u potpunosti, barem dok su ovi članovi deo ovog zakona.

Bez straha da ćete zbog velikog dobitka na ime poreza ostati bez jednog dela, možete krenuti u akciju.

PLAĆENI OGLASNI PROSTOR

ZABRANJENO OSOBAMA MLAĐIM OD 18 GODINA

 

Komentari (0)

Loading