Lifestyle

Plešite, zdravo je!

Plešite, zdravo je!

Ako bez muzike i druženja ne možete da zamislite nijedan dan, pravi je trenutak da krenete na časove plesa! Sat vremena ćete uživati đuskajući u prijatnom okruženju i eliminisaćete nagomilani stres kojem su danas svi više ili manje izloženi. Osim što jača i oblikuje sve grupe mišića i topi masne naslaga, ples takođe jača imunitet, podiže raspoloženje i eliminiše stres zbog čega se preporučuje kao idealan vid rekreacije.

Salsa, zumba, rumba, tango, hip-hop, džez dens, trbušni ples, valcer, flamenko, balet, šta god da izaberete, nećete pogrešiti - razmrdaćete celo telo, bićete okretniji i gipkiji!

U zavisnosti od plesa, u toku jednog časa može da se potroši od 300 do 1.000 kalorija. Tokom sata brzog plesa potroši se u proseku oko 350 kalorija, a tokom večeri provedene u plesanju vatrenih igara, od 600 do čak 1200 kalorija. Ako se prijavite za takmičenje u plesu, na dodatnim treninzima potrošićete još više kalorija.

Ipak, da biste videli prave rezultate, poželjno je da da vežbate barem dva sata dnevno, minimum pet puta nedeljno. Ako je tempo brži, puls se ubrzava, a srce kuca jače (a to jača srčani mišić), ali i mišiće nogu, dok ples sa partnerom dodatno oblikuje mišiće ruku. Pošto zahteva pravilno držanje, ples poboljšava koordinaciju pokreta ali i koncentraciju, podstiče kreativnost i povećava sposobnost učenja i pamćenja, nezavisno od životne dobi, tvrde stručnjaci, pa je savršen vid borbe protiv depresije.

Ako redovno idete na časove plesa ili volite da đuskate na nekom podijumu, manje su šanse da ćete patiti od nekih hroničnih bolesti, a ako vam je pešačenje dosadno, probajte da plešete! Ovaj vid rekreacije predstavlja i napor za mozak jer se radi o aktivnosti u kojoj je potreban viši stepen koordinacije, veštine i učenja pokreta.

Sa plesom može da se počne u bilo kom uzrastu, mogućnost povređivanja je gotovo isključena, a ništa manje važno nije i što ćete uživati u druženju sa zaljubljenicima u igru koji pozitivno gledaju na život, pišu Novosti.