Lifestyle

Znate li zašto na fotografijama za pasoš ne smete da se smejete?

Autor: | 28/11/2017

Znate li zašto na fotografijama za pasoš ne smete da se smejete?

Jeste se ikad zapitali zašto na slici za pasoš uvek morate izgledati ozbiljno? Zašto ne možete razvući osmeh od uha do uha? Zašto vam vlasti ne daju da pokažete veselje? E, pa za to sve postoje vrlo dobri razlozi.

U Francuskoj je pre nekog vremena jedna od najčešćih šala bila rečenica "Mi smo Francuzi, ne smemo se". To je bila posledica odluke koju je doneo jedan sudija, a koja jasno govori o tome kako se prilikom slikanja za pasoš ne smete smejati. Mnogi su se Francuzi u tom trenutku setili i Britanaca, kojima su se smejali kad su doneli istu odluku pre više od 10 godina.

Ali, zašto ovakva odluka i zašto u velikom broju zemalja nije dozvoljeno osmehivanje prilikom slikanje za dokumenta? Odgovor je – zbog sigurnosnih razloga.

Naime, vaš pasoš ima čip koji sadrži biometrijske podatke o vama koji su izvedeni iz fotografije. Ta se fotografija prilikom izrade pasoša skenira i izvode se ključne karakteristike vašeg lica, kao što su udaljenost između očiju, udaljenost od nosa do brade, pa se na taj način stvara "matematička mapa".

Tako primera radi nošenje naočara za sunce ili široki osmeh smanjuju efikasnost algoritma i ometaju stvaranju mape.

Prilikom dolaska na aerodrom snima vas kamera koja skenira vaše lice. Tada računar odlučuje podudara li se matematička mapa koja se stvara na aerodromu s onom u vašem pasošu.

Saznavši sve ovo, čini se da smo ponekad predaleko otišli, ali opet, ako se na ovaj način mogu sprečiti potencijalni napadi, preživećemo nekako i kamere koje valjda znaju više o nama i od nas samih.