Lifestyle

Evropski plivači poneće oko vrata srpsku tradiciju

Evropski plivači poneće oko vrata srpsku tradiciju

Evropski plivači poneće oko vrata srpsku tradiciju

Absolut studio

Beograd će do 23. juna biti evropska prestonica vodenih sportova, a oni najbolji će oko vrata poneti tradicionalne srpske motive.

Kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima, uz pomoć Etnografskog muzeja, Etnografskog instituta SANU, vajarke Katarine Tripković i srpskih proizvođača, izradili su obeležja koja će ponosno da predstavljaju tradiciju Srbije u preko 40 zemalja u Evropi.

Absolut studio

 

„Zvaničan logotip Evropskog prvenstva u vodenim sportovima Beograd 2024. dizajniran je tako da oživljava sliku bazena - arenu vodenih sportova.

Pokreti talasa, koji predstavljaju niti srpskog veza, sedam tačaka, od kojih su tri grupisane u celinu u bojama srpske zastave, predstavljaju takmičare.

A broj tri, koji je indirektrno utkan u znak u vidu trobojke, predstavlja duboku simboliku u našoj kulturi.

Ivice medalja su ukrašene motivima severne, zapadne, južne, centralne i istočne Srbije”, objašnjava kreativni tim Evropskog prvenstva u vodenim sportovima i dodaje:

Absolut studio

 

„I na trakama za medalje fokus nam je bio na tradiciji. Hteli smo da upotpunimo celu priču i da tradicionalni vez približimo modernom dobu, tako da su trake urađene žakard tehnikom tkanja. Iskoristili smo plavu boju, kako bi asocirala na vodu, i protkali vez sa ženskih jeleka. Na trakama se nalazi i pet motiva: čuriljnjak koji se sreće na pirotskim ćilimima, ornament krsta koji se sreće na području Prizrena, ornament romba koji je pripadao zapadnoj Srbiji, romb sa kukama uobičajen za Srem i rozete iz centralne Srbije”.

Takmičari u umetničkom plivanju nadmetaće se do 14. juna u SRC „25. maj - Milan Gale Muškatirović”, dok će takmičenje u plivanju na otvorenim vodama trajati sve do 15. juna na Adi Ciganliji.

Od 17. do 23. juna plivanje u bazenu biće održano u SRC „25. maj - Milan Gale Muškatirović”, a u istom periodu će u SC „Košutnjak” biti organizovano takmičenje u skokovima u vodu.

Absolut studio

 

Od 26. juna do 6. jula biće održano i Evropsko prvenstvo za masters kategorije, gde će se veterani nadmetati u istim kategorijama kao i profesionalci, ali i u vaterpolu.

Absolut studio

 

 

Komentari (0)

Loading