Lifestyle

SVE FINESE PRIPREMANJA SAVRŠENE ŠOLJICE DOMAĆE KAFE

SVE FINESE PRIPREMANJA SAVRŠENE ŠOLJICE DOMAĆE KAFE

SVE FINESE PRIPREMANJA SAVRŠENE ŠOLJICE DOMAĆE KAFE

Promo

Domaća kafa već dugo predstavlja omiljeni napitak za ljude sa ovih prostora, ritual koji mnogi ne preskaču i teško im je da zamisle svoj dan bez istog. Međutim, da li ste se ikada zapitali da je vaš način pripreme kafe u potpunosti pravilan i da li dobijate maksimalno autentičan napitak? Da li u nečemu grešite, a da toga niste ni svesni? Odgovore na ova pitanja potražili smo od Ilije Đurića, profesionalnog degustatora kafe u regionu koji radi u Grand kafi, i koji otkriva sve one male tajne važne za pripremu savršene šoljice kafe. 

Ilija, recite nam za početak, šta je najvažnije kako bismo dobili šoljicu domaće kafe, autentičnog ukusa, mirisa i arome? 

- Nema pravog kafenog napitka bez kafe koja je kvalitetna. Uz pravu razmeru nežne brazilske arabike i snažne robuste u mešavini blenda iskusnog proizvođača, nema greške. Takođe, važno je da sirovina ne izgubi svoja pozitivna svojstva tokom celog procesa proizvodnje: od branja, preko transporta, pa do pažljivog prženja i mlevenja na tradicionalan način, na kamenim mlinovima. Dobra kafa mora da bude sveže upakovana i čuvana u adekvatnoj ambalaži, jer kiseonik šteti njenim aromama.

Promo

 

Koju vodu da koristimo za pripremu - iz česme ili možda flaširanu? 

- Apsolutno sve, pa čak i sastav pijaće vode, važan je kada želimo savršenu šoljicu domaće kafe, a za njen dobar ukus najbolje je koristiti najobičniju vodu iz česme, zato što ona daje kafi pun ukus zbog svoje tvrdoće. Sa flaširanom vodom to nije slučaj, pa kafa može poprimiti neobičan ukus.  

U kojoj posudi pripremate kafu?

- Ispitivanja su rekla svoje - najbolje u emajliranoj džezvi, mada je i Grandova džezva od specijalnog, borosilikatnog stakla odličan izbor. I ono što bih naglasio kao preporuku je da se kafa kuva tako da se odmeri količina za jednu šoljicu, jer se na taj način najbolje oseti njen ukus. Međutim, mogu se kuvati dve i više kafa odjednom, kao na primer onda kada želite da ugostite više ljudi, i tada utičete na njenu jačinu količinom kašičica čiji broj je srazmeran količini vode.  

Koji je najbolji trenutak da kafu stavimo u vodu? 

- Slobodno ostavite vodu da provri, ali nemojte dozvolite da vri duže vreme. Skinite džezvu sa ringle, stavite u nju željenu količinu kafe, dobro promešajte i vratite je na grejnu površinu. Mnogi čekaju da se smeša kafe i vode podigne nekoliko puta, što nije dobra praksa. Kako bismo dobili napitak sa bogatom penom punom autentičnih, kafenih aroma, jednom je sasvim dovoljno. Nemojte kafu previše dugo „umarati” visokom temperaturom, jer se time takođe umanjuje i intenzitet ukusa.

Koja je idealna mera kafe za jednu šoljicu?

- To sad već zavisi od individualnog ukusa. Ako želimo pravi, intenzivni ukus domaće kafe, ne bi trebalo staviti manje od 10 grama kafe (što je jedna puna kašičica) na jedan decilitar vode.

Promo

 

Kako se kafa servira? 

- Kafu servirajte na mestu gde ćete je piti, jer je potrebno neko vreme kako bi došlo do ekstrakcije aroma u šoljici i kako bi se malo „smirila”. Talog će se spustiti, a napitak ohladiti do temperature koja je prijatna za ispijanje.

A oni koji vole slatku kafu? Kada staviti šećer? 

- Pravilno je da se šećer stavi u hladnu vodu, kako bi ona postepeno preuzimala slast. Mnogi pogreše kada kafu zaslađuju u naknadnim koracima pripreme, jer tako prekidaju ekstrakciju, pa dobijeni napitak ima nedovoljno intenzivan ukus. Prva, ključna ekstrakcija odvija se u džezvi, kada se kafa ukuvava, a druga u samoj šoljici, dok se kafeni talog sleže na njeno dno.

Postoji li još nešto vezano za pripremu što bi trebalo da znamo? 

- Ako ste pažljivo ispratili sve navedene smernice za pripremu, onda tu nema greške. Kafa će vam provereno uzvratiti svojim prepoznatljivim i neodoljivim ukusom, mirisom i aromom. Ne zaboravite da se radi o vašem, ličnom, malom ritualu i vremenu koje pripada samo vama. Svoju omiljenu šoljicu Grand kafe ispijajte u duhu tradicije: natenane, sa merakom, onako kako i vi i kafa zaslužujete.

Komentari (0)

Loading