Da li ste čuli za limun-bajadere? Savremene domaćice bez njih ne mogu da zamisle slavsku trpezu

You tube printscreen
Sitni kolači sastavni su deo svake trpeze, najpre slavske.
U susret slavama i drugim praznicima nudimo vam predlog kako da obogatite tanjir sa slatkišima.
Pročitajte: Bečke šnicle po receptu Biljane Jevtić, gotove za tili čas, a preukusne, spremaćete ih svaki dan: Aca Ilić ih obožava
U pitanju su sitni kolači koji se zovu limun-bajadere.
Jedino što ih vezuje sa pomenutu poslasticu je način na koji se slojevi pakuju, sve ostalo je drugačije i specifično.
Sastojci:
Prvi sloj:
- 250 g šećera u prahu
- 400 g mlevenog keksa
- 125 g margarina
- sok od 1 limuna
- 1 dc mleka
You tube printscreen
Drugi sloj:
- 100 g čokolade
- 4 kašike ulja
You tube printscreen
You tube printscreen
Treći sloj:
- 400 g šećera
- 1 dc vode
- 150 g margarina
- 250 g mleka u prahu
You tube printscreen
Pročitajte: Recept Suzane Mančić i njene ćerke Natalije za letnju čorbu ćete obožavati: Možete da je jedete do mile volje, nećete se udebljati (video)
Priprema:
Iseckati margarin, dodati šećer u prahu i dobro umutiti, dodati keks, sok od limuna i mleko, sve dobro sjediniti i istresti na tacnu formirajuću koru debljine jednog centimetra.
You tube printscreen
Istopiti čokoladu sa uljem i preliti preko kore, staviti u frižider da se malo stegne.
Šećer i vodu staviti na laganu vatru da vri sedam minuta, skloniti sa vatre i dodati margarin u vruću masu i mutiti mikserom nekih pet minuta, zatim dodati mleko u prahu, dobro sjediniti mikserom i preliti preko prve kore i čokolade.
You tube printscreen
You tube printscreen
Staviti u frižider da se stegne, može i da prenoći, pa iseckati na kockice.
You tube printscreen
Komentari (0)