Lifestyle

Pravilno čišćenje lica

Autor: | 19/12/2017

Pravilno čišćenje lica

Ne postoje stroga pravila kako da uklonite nečistoće s kože, ali ovi saveti mogu vam pomoći u vašoj rutini

Na tržištu postoji toliko preparata da se često zapitamo – šta nam je od svega toga neophodno, šta bi nam dobro došlo, a šta da koristimo ako baš hoćemo da razmazimo svoju kožu. Da bismo došli do adekvatnih odgovora, pričali smo sa farmaceutima zaposlenim u kozmetičkim kućama, antiejdžing stručnjacima i šminkerima. Evo šta smo naučili:

    •  Ne postoje stroga pravila za čišćenje lica, ali smatra se da je dovoljno upotrebiti jedan “čistač” šminke, a zatim micelarnu vodu ili tonik. Kad govorimo o “čistačima”, mislimo na kreme ili pene za umivanje, a ako se mnogo šminkamo, gelovi za umivanje pravi su izbor. Ukoliko želite da za svoju kožu uradite još nešto, dva-tri puta nedeljno, ali ne češće, uradite piling lica ili stavite masku.
    • Posle umivanja sledi toniranje kože, čime se uklanja eventualno zaostala nečistoća, smanjuju pore i, generalno, vraća koža u ravnotežu. U poslednje vreme žene daju prednost micelernoj vodi, pre svega zato što veoma efikasno skida šminku.

    • Micelarne vode služe za čišćenje lica, bez potrebe za naknadnim umivanjem. Suštinski su rastvori blagih surfaktanata u koncentracijama koje omogućavaju formiranje micela, po čemu su ovi preparati i dobili naziv. Tokom procesa čišćenja, lipofilni pol surfaktanta vezuje se za nečistoće, a hidrofilni omogućava njihovo uklanjanje s kože, jer ostaje vezan za vatu koju koristimo. Tako u jednom potezu lice oslobađamo nečistoća. Pogodne su za sve tipove kože, a danas je moguće pronaći čak i više vrsta poput onih za masnu ili reaktivnu kožu.
    • Ukoliko je, ipak, vaš izbor tonik, veoma je korisno pre njega lice isprskati čuvenim termalnim vodama, jer će one ubrzati balansiranje kože i dati joj dodatnu snagu.
    •  Osetljiva koža čisti se kao i svaka druga, samo što mora da se vodi računa pri izboru preparata. Koriste se isključivo oni na kojima je naznačeno da su za osetljivu kožu. Najbolje je da budu kremaste teskture i veoma blage formulacije.

    •  Uprkos velikoj popularnosti micelarne vode, neke žene nisu spremne da se odreknu mleka za uklanjanje nečistoća s lica, s tim što se podrazumeva da čišćenje treba da ima bar dva koraka. To znači da ne smemo da “zaboravimo” umivanje. Njegova efikasnost bazirana je na principu “slično se u sličnom rastvara”, te ne mora da koristi surfaktante, zbog čega se mleka generalno smatraju blagim proizvodima.