Lifestyle

Za sreću u Novoj godini: Pre ponoći detaljno očistite vaš dom, a na vrata stavite crveni ukras i limun

Autor: | 31/12/2017

Za sreću u Novoj godini: Pre ponoći detaljno očistite vaš dom, a na vrata stavite crveni ukras i limun

Postoji ceo niz novogodišnjih rituala za sreću, a jedan je i nošenje crvenog donjeg rublja. Ova tradicija seže u doba srednjeg veka kada su muškarci nosili crveno donje rublje kako bi zaštitili svoje porodične dragulje od veštica. One su, prema legendi, tačno u ponoć na Staru godinu izlazile na ulice kako bi bacale uroke.

Kinezi na Staru godinu ukrašavaju vrata kuća ukrasima crvene boje jer crvena donosi sreću i čuva od negativne energije. Crveno donje rublje kao poklon izražava želju za bogatom i zadovoljavajućom nadolazećom godinom onome kome se poklanja. Postoji još jedna tradicija koja tera veštice i zle duhove, a to su vatromet, buka i glasno pevanje. U nekim se kulturama na ulazna vrata stavlja limun kao prepreka za ulazak nesreće u kuću.

Narodna verovanja vezana za novogodišnju noć: Mali rituali koji garantuju ljubav i novac!

Filipinci dan pre Nove godine po kući i dvorištu posipaju novčiće, što priziva bogatstvo u idućoj godini. Takođe, veruju kako trošenje novca prvog dana u Novoj godini donosi nesreću. Postoji još jedna nezaobilazna stvar koju morate odraditi pre ponoći, a to je čišćenje kuće kako biste svež i mirisan dom imali cele godine.

Ono što svi od nas žele je poljubac u ponoć. On je simbol vaše pažnje i bliskosti s voljenom osobom koji će potrajati celu godinu. Izostane li poljubac, nemojte plakati jer se vjeruje kako suze na Novu godinu donose tugu cele godine. Važno značenje Britancima ima osoba koja prva kroči u vaš dom na Novu godinu. Najviše će vam sreće doneti ako je ta osoba visok i zgodan muškarac koji ne dolazi praznih ruku, već donosi poklone poput svežeg hleba, voća i vina.