Lifestyle

Detoksikacija posle praznika: Očistite svoj organizam

Autor: | 01/01/2018

Detoksikacija posle praznika: Očistite svoj organizam

Vreme praznika je i vreme ukusnih i obilnih obroka, uz koju "čašicu više" za zdravicu. Ali posle svih zabava i praznika koji su imali bogato pripremljenu trpezu, osećate umor i nedostatak energije, podočnjaci su vidljivi, a koža suva. Sve je to znak da vam je telo zatrovano štetnim materijama.

Takvo stanje organizma čini vas idealnim kandidatom za viruse i prehlade.

Nutricionista Branka Mitrović savetuje da hrabro krenete u čišćenje organizma odmah posle slavlja. Period redukovane i zdrave ishrane trebalo bi da traje najmanje četiri, a bilo bi dobro i nedelju dana. Taman do Božića.

- Dobro razmislite o okvirnom vremenu obroka i trudite se da poštujete vreme. Dobro je da imate pet obroka u toku dana. Dve voćne užine, najbolje citrusi i crveni grejp - objašnjava Branka.

Plan ishrane

Količine povećavajte prema vašoj telesnoj težini.

Doručak: 2dl niskomasnog jogurta, 1 dvopek, 1 kuvano jaje ili 50 g ćurećih prsa ili praške šunke (ako ne stižete da doručkujete kod kuće, pre polaska na posao popijte čaj sa limunom i jednu bananu)

Užina: jedna do dve voćke, jabuka, narandža, grejp

Ručak: obavezno zelena salata, možete dodati i drugo sveže povrće po izboru, šargarepu, celer, paradajz, krastavac, začinite limunom i maslinovim uljem i dodajte malo mladog nemasnog sira ili barene piletine ili tunjevinu na vodi i jedan dvopek.

Užina: deset badema ili lešnika, čaj

Večera: supa ili čorba od povrća začinjena jogurtom, grilovana morska riba ili piletina sa barenim povrćem, prelivenim limunom i maslinovim uljem.

Koristite kalijumovu so. Pijte dosta čajeva, limunade tople ili hladne, vode.