Lifestyle

Naučno je dokazano da OVA zanimanja loše utiču na zdravlje

Autor: | 03/01/2018

Naučno je dokazano da OVA zanimanja loše utiču na zdravlje

Pojedina zanimanja doslovce uništavaju i fizičko i psihičko zdravlje. Čak 26 odsto od svih zaposlenih u stresnim zanimanjima traži pomoć lekara, pokazala su istraživanja na Univerzitetu Južna Kalifornija.

* Respiratorne bolesti prednjače u odnosu na sva druga profesionalna oboljenja. Javljaju se kod građevinara, a najčešća je azbestoza, progresivna bolest koja nastaje udisanjem azbestne prašine ili azbestnih vlakana, mezotelioma kao specifičan tip karcinoma uzrokovan dejstvom azbesta, ali i druge vrste malignih oboljenja. Simptomi uzrokovani prašinom sa gradilišta su pritisak u grudima, kašalj, pomanjkanje daha, kao i disanje sa naporom.

* Artritis stopala do kojeg dovodi konstantno stajanje najviše pogađa učitelje i profesore. Da bi svoja stopala sačuvali što duže, treba da nose udobne cipele sa anatomskim ulošcima, uz apsolutno izbegavanje visokih štikli, savetuju stručnjaci.

* Poremećen san izaziva rad u smenama. Promenjeni ritam spavanja i budnosti može da izazove i manjak energije, pojavu učestalih glavobolja, otežanu koncentraciju i promene raspoloženja. Posledica ovako lošeg psihofizičkog stanja mogu da budu ozbiljne greške i nesreće.

* Depresija je gotovo siguran ishod za većinu koji rade prekovremeno duže od 11 sati. Kod njih se dvostruko povećava mogućnost za snažan napad depresije. Depresiji su podložne i osobe koje zarađuju brinući o drugima, kao što je nega u kući. Čak 11 odsto imalo je težak oblik depresije zbog osećaja nemoći u odnosu na bolesnu osobu koja očekuje pomoć, pišu Novosti.