Lifestyle

Muškarci i žene boje vide drugačije

Autor: | 10/01/2018

Muškarci i žene boje vide drugačije

Kao što su muškarci bolji u primećivanju detalja iz daljine i uočavanju objekata koji se brzo kreću, žene briljiraju u prepoznavanju boja. Razlog za to je evolucija!

Lešnik, pesak, krem, čokolada, konjak - ovo su samo neki od pojmova kojima će prosečna žena pokušati da dočara boju koju je upravo videla. Prosečan muškarac će, sa druge strane, samo reći braon. Za nju, plava je kobalt, tirkizna, azurna, nebo, teget. Za njega, plava je samo plava. Isto važi i za sve druge boje jer muškarci i žene zaista vide boje drugačije.

Kao što su muškarci bolji u primećivanju detalja iz daljine i uočavanju objekata koji se brzo kreću, žene briljiraju u prepoznavanju boja. Razlog za to je evolucija. U lovačko sakupljačkim društvima žene su bile zadužene za prikupljanje voća i povrća, pa je veština brzog uočavanja različitih nijansi bila veoma poželjna, jer bi izbor pogrešne biljke mogao da znači smrt za porodicu. Drugi razlog krije se u testosteronu zbog kog muškarci, kako tvrde naučnici, procesuiraju boje drugačije, pišu Novosti.

Blizu pet odsto populacije pati od slepila kad su boje u pitanju. Ova boljka, čiji najčešći tip podrazumeva neregistrovanje crvene i zelene boje, pogađa svakog 12. muškarca i tek svaku 200. ženu.

Razlike su posebno uočljive kad su u pitanju braon, žuta, zelena, plava. Muškarci sve tople boje vide "crvenije" nego žene, dok pripadnice lepšeg pola svet boje u žuto. Takođe, u očima dama, zelena je "zelenija".