Lifestyle

Simptomi koji će vam otkriti da li ste pod stresom: Hladan nos i šta još

Simptomi koji će vam otkriti da li ste pod stresom: Hladan nos i šta još

Univerzitet Nottingham napravio je studiju koja otkriva koji su simptomi stresa. Dotaknite nos, ukoliko je hladan, možda se trebate smiriti.

Koristeći termalne kamere u eksperimentu u kojem su studente izložili stresu, istraživači su utvrdili da stres uzrokuje hlađenje nosa. Tačnije, krv se pomera iz lica u druge važne delove tela u opasnim situacijama, kao što su mišići i udovi. To može biti korisno ukoliko morate skočiti ispred auta u pokretu, ali hronični stres može imati opasne posledice po naše telo, prenosi The Guardian.

Jedan od simptoma je povećan adrenalin. Stres potiče moždanu amigdalu da šalje poruke u hipotalamus, što oslobađa hormone u centralnom nervnom sistemu koji kontrolišu disanje, otkucaje srca i probavu. Zbog toga će vam srce kucati jače, vaši mišići biće napeti, a disanje ubrzano.

Nadbubrežna žlezda oslobađa kortizol, poznat kao hormon stresa. On reguliše rad tela kako bi bolje reagovali na pretnju pod stresom. Recimo vaš probavni sistem treba manje krvi od vaših udova u stresni situacijama, pa telo preusmeri krv, što uzrokuje prazninu u probavnom sistemu i dovodi do osećaja poznatog kao "leptirići u stomaku".

Osećate se bolesnim opet. Kada se ponavlja oslobađanje kortizola, što se dešava kada ste pod hroničnim stresom, dolazi do slabljenja imuniteta, a samim tim ste izloženiji prehladama i infekcijama.

Postajete lošiji u rešavanju stresnih situacija. Mozak se smanjuje u područjima koja su povezana s emocijama i fiziloškim funkcijama, kao što su krvni pritisak i nivo glukoze, tvrde istraživači s Yalea. Kod osoba koje su nedavno imale neku stresnu situaciju pronađeno je mnogo manje sive materije u čeonom režnju. Srećom mozak se može brzo oporaviti kada se reše problemi sa stresom.

Osećate se starijim nego što jeste. Istraživači na Univerzitetu Duke testirali su DNK dece koja su izložena hroničnom stresu poput nasilničkog ponašanja njihovih vršnjaka, ili nasilja kod kuće. Pokazalo se da je prouzrokovani stres doveo do oštećenja nivoa koje je ekvivalentno višegodišnjem starenju.