Lifestyle

Zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci?

Autor: | 04/03/2018

Zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci?

Naučnici sa Kembridža testirali su teoriju da su ženama i deci ruke hladnije nego muškarcima zato što imaju manje mišićne mase koja je odgovorna za stvaranje topline u telu.

Pronašli su 114 dobrovoljaca starih između 18 i 50 godina od kojih su tražili da urone ruke u hladnu vodu na tri minuta. Potom su ih snimili termovizijskom kamerom. Kod volontera koji su imali više mišića u rukama, ruke su se brže zagrejale. To saznanje je iznenadilo stručnjake koji su verovali da je masnoća važnija za zagrevanje tela, prenosi Daily Mail.

- Oduvek smo mislili da je masnoća, koja deluje kao izolator, važnija za termoregulaciju, ali zapravo su mišići ti koji u tome imaju glavnu ulogu. Telo je neverovatan, dinamičan, sastav koji koristi mišiće da stvara toplinu, kako u celom telu, tako i u rukama - objasnila je Stefani Pejn, voditeljka ovog istraživanja.

Zašto su nekima ruke hladnije i zašto se to češće događa ženama, objasnila je i Branislava Čilić dr.med., specijalista porodične medicine. Kaže da u svojoj lekarskoj praksi relativno često sluša kako se pacijenti žale na hladne ruke, puno češće žene nego muškarci.

- Pre svega, u velikoj većini slučajeva se ne radi o bolesti, nego o fiziološkoj pojavi sužavanja krvnih sudova na periferiji tela u kontaktu s hladnijim okruženjem. To se događa zbog pokušaja tela da štedi energiju, toplinu kako bi više krvi i energije bilo dostupno životno važnim organima poput srca. Količina krvi koja protiče kroz kapilare u koži ruku, u kojoj su smešteni termoreceptori i to 1 mm ispod površine kože, je varijabilna, od 0,02-3 litre u minuti i zavisi od spoljašnjih uslova - kaže Branislava Čilić dr.med.

Drugim rečima, krvni sudovi spoljašnjih delova tela se na hladnoći automatski sužavaju - tako telo štiti unutrašnje organe od niskih temperatura usmeravajući krv na njih.

Branislava napominje kako smo svi različito osetljivi na promene klimatskih uslova, a to je jedan od razloga zašto su nekim ljudima ruke hladnije, a drugima toplije.

Top 5 razloga zašto žene imaju hladnije ruke nego muškarci:

  • Različita je količina mišićne mase koja je odgovorna za čuvanje topline tela, a muškarci imaju više mišićne mase od žena
  • Količina masnog tkiva koje je slabije prokrvljeno zaustavlja protok topline prema periferiji kod žena jer imaju 10 posto više masnog tkiva nego muškarci
  • Mikrocirkulacija žena se zatvara pre nego kod muškarca
  • Bazalna telesna temperatura žena je niža od one kod muškarca
  • Povećan nivo hormona estrogena, koji je daleko veći kod žena, uzrokuje povećanu osetljivost na temperaturu, ali je i regulator protoka kroz kožu
  • - Važno je reći da se nivo estrogena menja tokom menstrualnog ciklusa pa se stoga kroz ciklus menja i osetljivost na temperaturu. Temperatura tela je najveća oko ovulacije, kada je nivo estrogena najveći pa je tada temperatura tela jedan od pokazatelja ovulacije - objasnila je Branislava Čilić.