Lifestyle

Život pre interneta: Da li i vama nedostaju OVE sitnice

Autor: | 27/03/2018

Život pre interneta: Da li i vama nedostaju OVE sitnice

Kad god se setimo života pre interneta uhvati nas neka simpatična nostalgija i setimo se šta nam nedostaje - onaj osećaj uzbuđenja dok smo iščekivali da na radiju čujemo omiljenu pesmu, da na televiziji vidimo najdraži spot jer nekad smo i danima čekali taj trenutak.

Nije nam sve bilo na dlanu kao danas kada s jednim klikom, kad god to poželimo, možemo poslušati pesmu ili pogledati spot.

Prisetili smo se kako je život izgledao pre interneta i napravili listu pet običnih, a opet tako posebnih, stvari koje nam baš nedostaju iz tog vremena. Neke od njih nisu potpuno izumrle, ali su puno ređe, a neke su otišle u istoriju.

1. Pisanje pisama i razglednica

S mora se obavezno slala razglednica, a pisali smo i pisma rođacima u stranim zemljama. Kakvo je to bilo veselje kada bismo nakon nekoliko nedelja dobili odgovor! Neki su se dopisivali i s prijateljima koje su upoznali upravo putem pisama, a kako izgledaju nisu mogli videti na društvenim mrežama već samo ako bi s pismom dobili i fotografiju.

Pisanje pisama i razglednica rukom zamenili su e-mail i chatovi, ali pokoja razglednica stigne još i danas...

2. Snimanje pesama na kasetofonu

Subotom i nedeljom popodne i uveče žurili smo kući jer su se većinom u to vreme na radiju emitovale muzičke emisije. Trebalo je stići kući u pravo vreme kako nam omiljena pesma ne bi promakla, pa bismo pritisnuli dugme "rec" na kasetofonu ili muzičkoj liniji.

Kada bismo je još uspeli snimiti bez upadanja voditelja i prekidanja pesme pričom - e to je bila sreća! Onaj ko je imao liniju s dve glave mogao je i presnimavati s jedne kasete na drugu - i to je bilo fora.

3. Snimanje spotova i filmova na video kasete

Kada su se na televiziji prikazivale emisije s muzičkim spotovima obavezno je u pripremi bio videorekorder i u njemu VHS kaseta, kako bismo uspeli da snimimo video spot koji smo želeli da gledamo non-stop. Toliko smo puta znali pogledati jednu te istu VHS kasetu da bi se od silnog gledanja traka izlizala, pa slika ne bi više bila čista.

Nisu svi ni imali videorekorder, pa je grupno gledanje filmova snimljenih na kasetu ili pozajmljenih iz video kluba, ili kod prijatelja, rodbine bio uzbudljiv događaj.

4. Čitanje časopisa

U potrazi za izgubljenim vremenom ne možemo a da se ne setimo tako opojnog mirisa sveže odštampanog časopisa i zvuka listanja stranica s kojih smo saznavali novosti iz sveta zabave, mode, zdravlja, čitali o ljubavi, romansama...

Nestrpljivo smo čekali da novi broj omiljenog časopisa stigne na kioske i to iščekivanje imalo je i te kakvu čar.

5. Odlazak u goste

Druženja uz kafu i kolače, pozivanje na ručak, darivanje domaćina kafom, bombonjerom ili cvećem, opušteni razgovori o svakodnevnim temama u nečijem domu, nestaju. Danas u domove dragih nam ljudi sve češće ulazimo samo preko računara, a poziv u goste čuje se sve ređe i ređe. Ali mi smatramo da je odlazak u goste tradicija kojoj se vredi vratiti.

Zato, umesto da cveće, poljupce i osmehe šaljete virtuelno, posetite drage prijatelje i rodbinu. Stisak ruke, poljubac dobrodošlice i buketić ljubičica u stvarnom svetu vrede beskrajno više od bilo kog emotikona i lajka u virtuelnom svetu.