Lifestyle

Badem za jaču kosu i duge trepavice

Autor: | 29/03/2018

Badem za jaču kosu i duge trepavice

Osim u ishrani, ovaj orašasti plod pomaže kod konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije i kod šećerne bolesti

Badem je drvo iz familije ruža, čiji se plod i seme koriste kako u ishrani ljudi, tako i u kozmetici. Veruje se da je nastao u zapadnoj Aziji i severnoj Africi, dok se danas može naći u mnogim zemljama koje izlaze na Sredozemno more. Postoje gorki i slatki badem, koji u sebi sadrži vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, holin, C, D, E i K. Bogat je kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, fosforom, kalijumom, natrijumom i cinkom. Sladak badem koristi se za jelo dok je gorki namenjen za pravljenje ulja.

Hranljiva i lekovita svojstva

Badem se koristi kod konstipacije, poremećaja u radu disajnih organa, kašlja, srčanih tegoba, anemije, impotencije i šećerne bolesti. Takođe, oni pomažu i u nezi kose, kože i zuba. Konzumiraju se sirovi ili pečeni, samostalno, ali i kao dodatak jelima. Mleko dobijeno od badema takođe je vrlo korisno i zdravo. Preporučuje se da se badem jede na prazan stomak kako bi se obezbedila što bolja apsorpcija njegovih hranljivih sastojaka. Treba napomenuti da sadrže i oksalate pa ljudi koji imaju problema s bubrezima ne smeju da ih jedu.

Za mozak i optimalan nivo holesterola

Bademi se posebno preporučuju deci. Njegovim redovnim unosom reguliše se rad mozga, ali i visina holesterola u krvi, tačnije omogućava se povećanje lipoproteina visoke gustine, a smanjuje lipoproteina male gustine.

Dakota Džonson veoma je rigorozna kada je ishrana u pitanju i upravo zato nijedan doručak ne može da joj prođe bez badema.

Zdravo srce i arterije

Monozasićene masti, proteini i kalijum koje ovo voće sadrži razlog su zašto se ono preporučuje u slučaju jačanja rada srčanog mišića i kod srčanih tegoba, dok magnezijum u njemu povoljno utiče na smanjenje rizika od infarkta. S obzirom na to da je dobar izvor folne kiselina, pomaže i kod smanjenja nivoa homocisteina koji deluje kod začepljenja arterija.

Utiče na razvoj memorije

Sadrži mangan, bakar i riboflavin te pomaže u stvaranju energije, a brojne studije pokazale su da redovno konzumiranje badema deluje kao prevencija kod Alchajmerove bolesti.

Dobar za kožu i zube

Bademovo ulje neguje nežnu kožu beba, a hidrira i hrani stariju kožu. Veoma je lagano pa može da se maže i preko očiju kako bi se skinula večernja šminka. Efikasno je u očuvanju ravnoteže i vlažnosti kože, ali i kod manjih iritacija poput svraba, suve kože, psorijaze i ekcema. Budući da sadrži cink, ulje pomaže i kod zarastanja rana i manjih opekotina. S druge strane, pomoću prirodnog fosfora jača kosti i zube.

Protiv bora i podočnjaka

Poznato je njegovo superiorno dejstvo u borbi s borama. Redovnom primenom regenerišu se ćelijske membrane i usporava se proces starenja.

Ako imate problem s podočnjacima, bademovo ulje u kombinaciji s medom biće vaš najbolji saveznik. Dovoljno je samo da na predeo ispod očiju nanesete tu mešavinu. Masirajući taj predeo podstaći ćete bržu prokrvljenost i kožu učiniti svetlijom.

Duge trepavice i bujnija kosa

U kombinaciji sa vitaminom E bademovo ulje čini čuda. Naime, dovoljno je da mešavinu nanesete na svoje trepavice svake večeri pred spavanje. Nakon samo meseca dana uvidećete da su vaše trepavice postale duže, lepše i gušće. Ukoliko imate suvu, oštećenu i beživotnu kosu bademovo ulje je takođe prava stvar za vas. Redovnim utrljavanjem u teme zaustavićete opadanje i lomljenje kose kao i nastanak peruti.

Smanjuje telesnu težinu

Prirodno bademovo mleko pomaže kod smanjenja telesne težine tako što monozasićene masti iz badema pružaju osećaj sitosti i sprečavaju prejedanje. Isto tako, ono je bogato dijetetskim vlaknima pa sprečava konstipaciju i pospešuje bolji rad metabolizma.

Salata s bademom, susamom i brokolijem

Sastojci:
400 g brokolija
sveže isceđen sok od 2 limuna
kašičica maslinovog ulja
veza peršuna
50 g badema
kašika susama
so
biber

Priprema:
Brokoli očistite i skuvajte. Prelijte ga limunovim sokom i maslinovim uljem pa dobro promešajte. Svež peršun operite, prosušite, sitno iseckajte i dodajte šargarepi. Sve posolite i zabiberite po ukusu, a zatim opet promešajte. Za sam kraj dodajte bademe i susam.