Lifestyle

4 pravila koja treba da znate ako redovno farbate kosu

4 pravila koja treba da znate ako redovno farbate kosu

Ako želite da imate ofarbanu kosu koja izgleda zdravo i negovano, morate voditi računa o sledećim stvarima.

Trenutno postoji toliko trendova u bojenju kose da zaista ne znamo za koji bismo se pre odlučili. Kosa boje banane ili ona duginih boja? Pastelno ružičasta ili ljubičasta? Platinasto siva ili možda balajaž?

Ima nešto moćno u menjaju frizura i boja kose kada god to poželimo. S novom frizurom kao da označimo novi početak i tačku prekretnicu. Naravno, s promenom boje kose treba se menjaju i dosadašnja rutina jer boja oštećuje kosu i ume da izgleda dosta suvo, beživotno i oštro. Donosimo vam 4 saveta kako da tretirate obojenu kosu i učinite je jednako sjajnom kao i prirodnu.

A post shared by Unja Green (@unja_green) on Dec 31, 2017 at 1:00pm PST

Koristite šampon bez sulfata

Sulfati su hemikalije bez kojih vaša kosa i te kako može preživeti jer ne samo da znaju biti uzrok brojnim iritacijama, već su i jako loše za obojenu kosu. Šamponi koji sadrže sulfat pre će ukloniti boju s vaše kose nego oni bez njega. I ako se ne zapeni onako kako ste navikli – bez brige, sulfat je taj koji proizvodi penu u šamponu, ali kosa će biti jednako čista i bez nje.

Nemojte prati kosu često

Kao što smo već više puta pisali, često pranje kose može ukloniti sva prirodna ulja s vaše kose što može uzrokovati suvoću i prekomjerno pucanje vlasi. Pranje kose jednom do dva puta nedeljno idealno je za održavanje boje i zdravije vaše kose. Naša preporuka je da što manje kosu perete sa šamponom i videćete kroz nekoliko nedelja koliko vam se tekstura kose promenila.

A post shared by Ajda Sitar (@ajdasitar) on Jan 13, 2018 at 9:42am PST

Vrućina nije vaš prijatelj

Stilizovanje kose uređajima za kosu dodatno uništava već ionako oštećenu farbanu kosu. Pokušajte što više da izbegavate uređaje poput fena za kosu, pegle i figara i sušiti kosu prirodno pa je uredite uz pomoć spužvica ili folija. Osim što će vrućina dodatno oštetiti kosu, boja će vam brže izblediti, što nikako ne želite. Ako već ne možete u potpunosti izbeći uređaje za kosu, poenta svega je da korišćenje smanjite na minimum i koristite sprej za zaštitu kose od vrućine.

Nanesite ulje prije šamponiranja

Kokosovo ulje zaštitiće vašu kosu od potencijalnih oštećenja, a ricinusovo ulje će poticati rast zbog čega je najbolja opcija da koristite oba. Nanesite ih preko noći kao masku i ujutro isperite ili jednostavno nanesite ulja na vrhove kose pre šamponiranja. Tretmani s uljima odlični su za farbanu kosu, tako da isprobajte onaj koji odgovara vama i uvrstite ga u svoju rutinu.