Lifestyle

Saznajte gde pravite grešku: Istine i zablude o nezi kose

Saznajte gde pravite grešku: Istine i zablude o nezi kose

 

Sve žene, mada ni muškarci nisu izuzetak, žele da imaju lepu, negovanu kosu, ali se i te kako razlikuju načini na koje pokušavaju da dođu do nje. Neretko od prijateljica ili poznanica čujemo za odlične tretmane ili preparate, ali ima i saveta za koje se pitamo kako je neko, uopšte, mogao da ih smisli. Imajući u vidu veliki broj zabluda koje vladaju o nezi kose, zamolili smo jednu od naših najboljih frizerki, Jelenu Jovanović Srnu, iz studija “Prostor”, da nam objasni šta je istina, a šta besmislica.

Što se kosa češće pere, više se masti

To je tačno, ali treba imati u vidu da intenzitet mašćenja u velikoj meri zavisi od hormonskog statusa, od toga koliko često dodirujemo kosu, šta jedemo, da li živimo u gradu ili u malom planinskom mestu, ali i od samog kvaliteta vlasi. Kovrdžava kosa uvek je suva, tako da žene koje je imaju mogu vrlo dugo da je ne peru, a da deluje čisto. Slično je i kada je kosa senčena. S druge strane, ravna kosa, pogotovo ako nije farbana, veoma brzo postaje masna. Po ko zna koji put ću ponoviti – kosu treba prati čim primetite da je prljava. Važno je samo da koristimo vrlo blage šampone.

Zabluda

Žene pogrešno misle da su pravi izbor dečji šamponi, jer oni isušuju kosu, budući da su pravljeni za kosu koja nije bojena. Jednostavno, dečja i naša dlaka nisu iste!

Kosa više opada zbog čestog pranja

Pranje i opadanje kose nemaju nikave veze jedno s drugim. Koliko će nam kosa opadati prvenstveno zavisi od stanja hormona, ali i niza drugih unutrašnjih i spoljnih faktora, uključujući i stres. Činjenica je da kad peremo kosu uvek vidimo vlasi koje su otpale, ali opadanje kose je prirodan proces, kao i rast. Bezbroj puta su i frizeri i dermatolozi rekli da je normalno da dnevno izgubimo stotinak vlasi. Ukoliko opadanje postane znatno izraženije, a naročito ako nije u proleće ili na jesen, kada se kosa obnavlja – treba otići kod lekara, jer je to često prvi znak da je došlo do poremećaja u radu štitne žlezde. Postoje preparati koji stimulišu rast kose, ali oni moraju da se koriste kao terapija (na 48 sati) i bar dva-tri meseca da bismo videli efekat.

Maske i regeneratori maste kosu

Najveći problem je što većina žena ili ne zna kako treba prati kosu ili zna, ali tako ne radi, jer ih mrzi. Uostalom, ni ja je uvek ne perem kao što bi trebalo, ali budući da to činim svakog dana, to nije problem. Ako pri prvom šamponiranju nema mnogo pene, nemojte dodavati šampon, već nastavite da lepo trljate kosu. Time ćete skinuti sve nečistoće i masnoću, pa će drugo nanošenje šampona pratiti pena. Ukoliko ona izostane, znači da je kosa bila vrlo masna, pa je operite još jednom. Šampon veoma dobro isperite, pa stavite malu količinu preparata za negu. Tu, ni slučajno, ne treba slediti logiku “od viška glava ne boli”. Ne boli, ali kad se pretera, kosa zaista postaje masna, pa žena olako donosi zaključak da maska nije za nju. Bezbroj puta sam ponovila – kad uzimate masku, dovoljno je upravo onoliko koliko stane navrh prsta. Da li će žena koja svakog dana pere kosu staviti masku posle svakog pranja – zavisi od stanja u kom je njena kosa. Ukoliko je dosta oštećena, to je zaista potrebno. Recimo, ja uopšte ne stavljam masku jer nema razloga da kosi dajem ono što ona već ima.

Jedna od zabluda je da kad pronađemo preparat koji nam odgovara, nema razloga da ga godinama menjamo. Naša kosa se s vremenom menja, pa nema ništa normalnije nego promeniti i preparate kojima je nagujemo, a šta nam odgovara treba da nam kaže naš frizer.

Zabluda je i da je mnogo bolje koristiti preparate koje sami napravimo od sastojaka iz frižidera ili špajza nego “hemiju”. Međutim, pramenove ne pravite sokom od paradajza, već hemijom. Zato njome morate da svoju kosu vratite u normalu. To što će omekšati od jaja, maslinovog ulja, meda i čega sve ne, ne znači da ste za nju, suštinski, uradili nešto dobro.

Kosa mora da opada posle porođaja

Kosa je, zahvaljujući hormonima, najlepša tokom trudnoće, ali zato – takođe pod uticajem hormona – šest do devet meseci posle porođaja počinje da opada. Nekad je to toliko izraženo da se žena pita da li će joj na glavi nešto ostati. Dešava se čak da opadne šezdeset posto kose! Bez obzira na umeće frizera i vrhunske preparate koji su nam danas na raspolaganju, taj proces je nemoguće sprečiti. Ostaje vam jedino da znate da će se to skoro sigurno desiti, ali da će se kosa regenerisati. Nažalost, taj proces nije brz, već traje od godinu do dve.