Lifestyle

Zašto osećate bol prilikom intimnih odnosa? Evo odgovora

Zašto osećate bol prilikom intimnih odnosa? Evo odgovora

Kod žena svih uzrasta, bol tokom intimnog odnosa je vrlo česta pojava, dok je suočavanje sa ovim problemom veoma stresno.

Studija koja je urađena u Britaniji pokazala je da jedna od deset žena u Velikoj Britaniji, u dobi od 16 do 74 godine, pati od dispareunije ili sindroma bola tokom seksualnog odnosa.

Istraživanje objavljeno u „BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology“, uključilo je 7000 seksualno aktivnih žena. Istraživanje navodi da bolove prilikom intimnog odnosa imaju žene između 55 i 64 godine života, ali i žene od 16-24 god. Istovremeno, ovaj problem je bio najizraženiji kada su u pitanju situacije u seksu koje su stresne za žene.

Kirstin Mileč koja je sprovela ovo istraživanje kaže da ima tri najčešća uzroka.

- Ponekad je to neotkriveno zdravstveno stanje ili infekcija. Kod nekih žena postoji nedostatak samopouzdanja i nesigurnost da razgovaraju sa svojim partnerom o tome šta žele i šta ne žele. Dakle, žene imaju "seksualne aktivnosti" koje im nisu prijatne i ne uživaju u njima. Neke su uznemirene i nisu opuštene tokom odnosa, a zato se i pojavljuju bolovi - kaže ona.

Studija ističe da svako treba da radi samo ono u čemu uživa i da otvoreno govori o intimnim stvarima sa svojim partnerom. Istovremeno, studija ohrabruje sve one koji osećaju bol tokom seksa da potraže stručnu pomoć kako bi otkrili uzrok i u potpunosti uživali u intimnom odnosu sa svojim partnerom.