Lifestyle

Istina o ugljenim hidratima: Bitan detalj koji utiče na našu ishranu

Istina o ugljenim hidratima: Bitan detalj koji utiče na našu ishranu

Da li je tajming najbitniji kada su u pitanju ugljeni hidrati i održavanje težine?

Sigurno ste nekoliko puta do sada čuli preporuku da ukoliko želite u kratkom periodu da smršate i doterate liniju, da je najidealnije da se oprostite od ugljenih hidrata. To znači da prestanete da konzumirate hleb, mlečne proizvode, raznorazna peciva, testeninu ali i voće (jabuke, banane, jagode, smokve, urme i dr.) i određeno povrće (paradajz, šargarerpu, krompir, pasulj, grašak, boraniju.

Međutim, ovaj savet nije uopšte zdrav jer ugljeni hidrati vašem telu daju energiju, ali i vitamine i vlakna.

To se posebno odnosi na osobe koje dosta treniraju i koje gube dosta energije na treninzima. Ukoliko sebe lišite ugljenih hidrata, lišili ste se energije. Tada nastupa ili zavisnost od kofeina ili slatkiša, a zamena hrane kafom ili Koka Kolom i tonom čokolade, ne da nije preporučljiva, nego nije zdrava za vaš organizam.

Naravno, s druge strane ukoliko spadate u grupu ljudi koja preteruje sa unosom ugljenih hidrata, višak kilograma će neminovno uslediti jer se višak ugljenih hidrata na kraju pretvara u salo.

Ali, jako je važno izdvojiti celu priču o pravim ugljenim hidratima od obrađenih ugljenih hidrata: plavi paradajz, kinoa i leblebije (koje sadrže više ugljenih hidrata nego proteina) su potpuno drugačija vrsta ugljenih hidrata od onih koji se nalaze u hlebu, keksu i tortama.

Prirodni ugljeni hidrati snabdevaju vaše telo sa važnim nutritientima, kao što su magnezijum, cink i gvožđe.

Dok prerađeni ugljeni hidrati uskraćuju vašem telu neophodne nutritiente. A neretko u sebi sadrže velike količine rafinisanog šećera i soli. Ako ste opterećeni održavanjem kilaže - prerađena hrane i bez glutenski proizvodi bi trebali da se nalaze na vašoj listi namirnica koje nećete jesti.

Postoji još jedna činjenica koju malo ljudi zna.

Ugljene hidrate je najbolje konzumirati ujutru ili u ranim podnevnim satima, do pola tri kada je metabolizam brži nego u popodnevnim satima. Uostalom, kada vam je potrebna energije najviše? U jutarnjim satima.

- Ugljeni hidrati zadržavaju vodu u vašem telu, te počinjete da otičete. Zato je najbolje za vaše telo da ih konzumirate do pola 3, dajući priliku svom metabolizmu da izbaci svu tečnost iz tela, kao i da ih sagori u ostatku dana - izjavio je David Kirsch, trener poznatih dama kao što su Dženifer Lopez  i Kejt Apton.

Isti je slučaj sa treningom. Većina stručnjaka se slaže da su vam ugljeni hidrati potrebniji pre, nego posle treninga jer vam pružaju potrebnu energiju za snagu tokom vežbanja, prilikom kog sagorevate kalorije tih istih hidrata.