Lifestyle

5 lukavih načina da smršate bez gladovanja

5 lukavih načina da smršate bez gladovanja

Sama pomisao na detoksikaciju obično asocira na odricanje, glad i promene raspoloženja. Ali na sreću, organizam možemo da očistimo i ukoliko sledimo sledećih 5 lukavih pravila...

Nek vam dan počne s čašom tople vode s limunom

Jedan od najzdravijih jutarnjih napitaka s kojim bi bilo poželjno da započnete svaki dan. Važno je da voda bude topla jer hladna hrana i piće mogu da 'šokiraju' probavni sistem i uspore njegov rad. Vitamin C iz limuna poboljšaće funkciju enzima i stimulisati jetru kako bi telo brže izbacivalo toksine. Limun pomaže probavu i olakšava pražnjenje creva.

Isprobajte aktivni ugljen

Jedan od načina za eliminaciju toksina iz organizma je uzimanje aktivnog ugljena, dodatka koji se uzima oralnim putem, a ima svojstvo upijanja štetnih tvari u probavnom sistemu te pomaže kod detoksikacije. Možete ga pomešati s malo limunade, ali ga nije preporučljivo koristiti duže vreme. U kraćem vremenskom razdoblju je siguran i neškodljiv, a pre upotrebe i doziranja posavjetujte se s lekarom.

Izbegavajte prerađenu hranu u velikim pakovanjima i konzervama

Iako je prerađenoj hrani, posebno grickalicama u velikim pakovanjima, mnogima teško da kažu NE, kako bismo očistili organizam ovo je hrana koju bi bilo dobro da izbegavate. Pravilo izbegavanja 'konzervirane hrane i one u velikim pakovanjima omogućiće nam da na jelovnik za zamenu uvrstimo više svežeg voća, povrća, žitarica i orašastih plodova.

Uzimajte probiotike

Organizam je opterećen probavljanjem teške i često nezdrave hrane. Kako bi lakše eliminisali otrove iz tela pomažu nam Lactobacillus acidophilus dobre bakterije koje smanjuju nivo toksina u crevima. Kako biste poboljšali probavu i efikasnije očistili organizam svojoj ishrani možete dodati malo više probiotika u jogurtima, ali i uzeti neku zamenu poput praha ili kapsula probiotika.

U ishranu uvrstite začine

Začini poput đumbira, cimeta, kumina, kurkume osim što će dati novi ukus vašim jelima pomoći će telu da se brže očisti. Kurkuma pomaže jetrenim enzimima u otpuštanju kancerogenih otrova iz organizma. Kumin se upotrebljava za čišćenje od parazita i crevnih glista te protiv nadimanja i poboljšanja probave. Đumbir je bogat gingerolom, prirodnim sastojkom koji poboljšava rad creva. Osim toga olakšava i podstiče probavu, ublažava nadutost i želudčane tegobe. Cimet takođe pomaže telu da se očisti od toksina pa nije čudno što je često sastojak mnogih detoksikacijskih napitaka.