Lifestyle

Ovo su potpuno neočekivani efekti pilula za kontracepciju

Ovo su potpuno neočekivani efekti pilula za kontracepciju

Oko opravdanosti uzimanja kontracepcijskih sredstava i danas se vode polemike. Neki stručnjaci navode argumente u prilog tezi da ne postoje problemi za uzimanje kontraceptiva, dok postoje i oprečna mišljenja. U nastavku donosimo argumente za i protiv uzimanja kontracepcije.

Generalno, sve dok ste zdravi i dok ne pušite, možete uzimati kontracepcijske pilule sve do nekoliko godina pre menopauze, smatraju lekari. Oralni kontraceptivi spadaju u red najboljih dostupnih lekova u ovoj grupi, sa više od 50 godina istraživanja koja dokazuju njihovu sigurnost, piše Klix.ba.

Pojedini lekari dugo vremena su savetovali pauzu kada je reč o uzimanju kontracepcije, ali se to više ne savetuje zbog toga što to nema nikakav uticaj na vaše zdravlje, a tokom pauze može doći i do neželjene trudnoće.

Takođe, veliki je mit da upotreba pilula utiče na plodnost. Istraživanja otkrivaju da žene koje su bile na pilulama imaju istu mogućnost da zatrudne kao i žene koje ih nikad nisu uzimale.

Međutim, kontracepcijske pilule, kao i svaki drugi lek, dolaze sa nekim rizicima. Može doći do srčanog udara ili stvaranja krvnih ugrušaka, posebno ako pušite ili imate visok krvni pritisak. Dugotrajna upotreba, posebno ona duža od pet godina, povezana je sa povećanom šansom za stvaranje raka grlića materice. Neke studije sugerišu da pilula takođe može da dovedu i do povećanja rizika od raka dojke.

Pored toga, druga istraživanja pokazuju da pilula može zapravo pomoći u zaštiti od raka jajnika i endometrija, piše Health.

Na kraju, korišćenje kontracepcije je odluka o kojoj treba da porazgovarate sa svojim lekarom, uzimajući u obzir lične faktore rizika, način života i porodičnu istoriju kako biste utvrdili šta je ispravno za vas.